Monica Iacob-Ridzi, acuzată că a folosit 500.000 euro din buget pentru garanţie la o licitaţie

Senatorul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula o acuză pe Monica Iacob-Ridzi, ministrul Tineretului şi Sportului, că a folosit 500.000 de euro din suma cheltuită din bugetul instituţiei ca garanţie la o licitaţie pentru o investiţie din Petroşani, unde primar este soţul său, Tiberiu Iacob-Ridzi.

179 afișări
Imaginea articolului Monica Iacob-Ridzi, acuzată că a folosit 500.000 euro din buget pentru garanţie la o licitaţie

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Acum sunt în măsură să o ajut pe d-na ministru Ridzi să îşi amintească unde au ajuns 500.000 euro din cei 628.000 euro pe care i-a scos din bugetul statului prin conducta numită Ministerul Tineretului şi Sportului. Cei 500.000 de euro sunt puşi garanţie de participare la o licitaţie în Petroşani la domnul primar Tiberiu Ridzi pentru montarea unei telegondole în masivul Parâng", susţine într-un comunicat de presă senatorul Cosmin Nicula.

Potrivit acestuia, această "pseudolicitaţie" ce poate fi găsită la anunţul de participare nr. 80366 / 18.06.2009 din SEAP "ascunde în spatele ei cel mai mare jaf din istoria modernă a României după dispariţia flotei".

"Familia Ridzi formată din ministrul MTS Monica Maria şi primarul municipiului Petroşani Tiberiu Florin, în colaborare cu omul de afaceri Adrian Violin Gărdean, vor să încaseze de la statul român prin fraudă mai mult de 86 milioane de euro pentru o telegondolă inutilă care costă, cu toate acareturile din jurul ei, maxim 20 milioane de euro. Începutul jafului l-a constituit efectuarea unui studiu de fezabilitate acordat de către familia Ridzi printr-o altă licitaţie măsluită clanului Gărdean, mai exact unei firme a acestuia, Centrul Profesional de Proiectare şi Cadastru S.A. Petroşani. Gărdean a încasat fabuloasa sumă de 53 miliarde lei", afirmă Nicula.

Nicula mai susţine că "firma DOPPELMAYR, care va fi folosită, se pare, în această inginerie financiară, a montat o telegondolă de dimensiuni şi mai mari inclusiv la Lake Tahoe, Nevada, Statele Unite ale Americii, pe care a reuşit însă să încaseze doar o sumă aproape de 35 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 20 de milioane de euro"

"Coroborând toate aceste preţuri, tragem concluzia că DOPPELMAYR va încasa din această afacere maximum 20 de milioane de euro, restul banilor fiind drenaţi către buzunarele încăpătoare ale clanurilor Ridzi şi Gărdean", susţine Nicula.

Potrivit acestuia, documentul include "o prevedere cel puţin ciudată", potrivit căreia "autoritatea contractantă îşi rezervă dreptul de a suplimenta cantitatea de lucrări din categoria celor solicitate prin caietul de sarcini".

"Acest paragraf deschide uşa unei alte hoţii: Autoritatea contractantă, a se citi Primăria municipiului Petrosani, îşi rezervă dreptul să crească suma cu încă 43.127.980 de euro (...). Trebuie menţionat că, aşa cum stă scris şi în documentaţia de atribuire a licitaţiei la punctul III.1.2) «sursa de finanţare este bugetul de stat», mai exact Bugetul Ministerului Turismului, condus temporar de d-na Elena Udrea, care întâmplător aterizează tot mai des în ultima vreme în Masivul Parâng cu elicopterul personal al d-lui Adişor Violin Gărdean însoţită de acesta şi familia Ridzi", susţine senatorul.

El mai susţine că Gărdean este "sponsorul principal al familiei Ridzi de câţiva ani încoace", exemplificând prin aducerea unei epave de avion, în 2007, de la o firmă a lui Gărdean, Aviaţia Utilitară Bucureşti, pe care primarul a montat-o într-un sens giratoriu "pe post de monument".

"Gărdean, în loc să plătească aproape 20.000 de euro taxe de mediu pentru scoaterea din uz a acestei epave, a încasat aproximativ 10.000 de euro de la Primăria Petroşani pentru această «donaţie». Aceste sume halucinante care depăşesc în lei vechi 3.600 de miliarde înseamnă bugetul municipiului Petroşani pe 10 ani. Aceste sume ar asigura funcţionarea Companiei Nationale a Huilei pe o perioadă de 7,5 ani. Aceste sume ar asigura anveloparea tuturor blocurilor din Valea Jiului, plus asfaltarea a 120 de kilometri de drum, mai mult decât ar fi nevoie în toată Valea Jiului", arată Nicula în finalul comunicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici