Moştenirea pe care o lasă Tudorel Toader, după patru luni în care a condus MJ: Legile Justiţiei, auditul la parchete şi planul cerut de CEDO, printre planurile nerealizate

În cele aproape cinci luni în care a condus Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a demarat mai multe proiecte, puţine fiind însă finalizate. Auditul la parchete, modificarea legilor Justiţiei şi planul cerut de CEDO sunt printre planurile nerealizate ale lui Tudorel Toader, care rămân moştenire următorului ministru.

454 afișări
Imaginea articolului Moştenirea pe care o lasă Tudorel Toader, după patru luni în care a condus MJ: Legile Justiţiei, auditul la parchete şi planul cerut de CEDO, printre planurile nerealizate

Moştenirea pe care o lasă Tudorel Toader, după patru luni în care a condus MJ: Legile Justiţiei, auditul la parchete şi planul cerut de CEDO, printre planurile nerealizate

După instalarea la Ministerul Justiţiei, care a avut loc în februarie, Tudorel Toader şi-a asumat, automat, rolul de a îndrepta greşelile predecesorului său, Florin Iordache: modificarea codurilor penale, care iniţial s-a dorit a fi făcută prin celebra OUG 13. S-au făcut dezbateri, proiectul a fost trimis la Guvern după patru luni, însă pe 9 iunie a fost retrimis ministerului, ca urmare a unei noi decizii a CCR.

De data aceasta, Curtea s-a pronunţat pe o excepţie de neconstituţionalitate privind lipsa unui prag valoric pentru abuzul în serviciu a fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, cererea fiind respinsă, Curtea arătând că sarcina de a reglementa valoarea pagubei revine Parlamentului.

”Îmi doresc să se întâmple la Ministerul Justiţiei. Să puneţi în acord deciziile Curţii Consttuţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, aşa cum ştim cu toţii a avut loc o dezbatere la nivel naţional în ultimele luni, avem şi o decizie a Curţii Constituţionale dată în urmă cu câteva zile, de care trebuie să ţinem cont, să vedem care e procedura rapidă prin care ţinem cont şi de această decizie a CCR care este obligatorie. De aceea am decis să retragem azi de pe ordinea de zi proiectul iniţial care nu ţinea cont de această decizie a CCR, să aşteptăm publicarea acestei decizii şi după aceea printr-un proces transparent, cât se poate de larg, să venim cu următorul proiect”, a anunţat Sorin Grindeanu, pe 9 iunie.

Şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader a completat atunci că instituţia aşteaptă publicarea motivării deciziei CCR, astfel încât proiectul să poată fi pus în acord.

Astfel, modificarea codurilor şi discuţiile despre cum se va face impunerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu vor rămâne în sarcina următorului ministru.

De asemenea, modificarea legilor va fi printre atribuţiile următorului ministru. Tudorel Toader spunea, pe 12 iunie, că pachetul de legi este finalizat şi îl va trimite la Guvern, însă anunţul nu a mai venit.

Tot în mandatul său, după mai mult discuţii referitoare la şefii de parchete, Toader a demarat un audit extern la DNA, DIICOT şi Parchetul General. Realizarea efectivă a auditului şi concluziile acestuia vor rămâne, de asemenea, moştenire viitorului ministru.

În urmă cu câteva luni, CEDO a constatat că situaţia din închisorile din România contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi a cerut statului român ca în termen de şase luni să prezinte un calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Şi acesta este un subiect pe care va trebui să îl gestioneze un alt ministru al Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici