Motreanu (PNL): Propun introducerea unui preambul la Constituţie

Deputatul PNL Dan Motreanu a propus, joi, în cadrul dezbaterii “Protecţia constituţională a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor”, introducerea în Constituţie a unui preambul, care să anunţe şi să stabilească marile valori în jurul cărora se organizează legea fundamentală.

155 afișări
Imaginea articolului Motreanu (PNL): Propun introducerea unui preambul la Constituţie

Motreanu (PNL): Propun introducerea unui preambul la Constituţie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”Aş vrea să vă propun, ca temă de discuţie, necesitatea introducerii unui preambul în cadrul Constituţiei noastre. Acest text introductiv, care anunţă şi stabileşte marile valori în jurul cărora se organizează o lege fundamentală, se regăseşte în mai toate Constituţiile, de la cea americană, unde Declaraţia de Independenţă ţine loc de un preambul, până la Constituţia Europei. El apare mai ales în momentul de schimbare a ordinii sociale, într-un stat, chiar anunţă o nouă ordine democratică”, a spus Motreanu.

El a precizat că în România nu s-a întâmplat acest lucru şi, ”poate că din acest motiv, au existat foarte multe discuţii privind intenţiile constituantului din 1991”.

”Poate a lipsit şi o explicare a valorilor care se regăsesc în Constituţia noastră. Consider că este nevoie de un preambul, chiar şi astăzi, la 25 de ani de la momentul 1989, pentru că putem clarifica acolo şi indica mai bine voinţa de schimbare şi de inovare a societăţii noastre. Cred că putem preciza, concret, elementele noii ordini constituţionale şi cred că putem explica şi marca importanţa unor noi valori pe care le dorim introduse în Constituţia noastră, cum ar fi demnitatea umană”, a menţionat deputatul liberal.

Potrivit lui Motreanu, ”prin acest preambul putem să decodificăm şi să arătăm preocuparea pentru reglementarea efectivă a drepturilor cetpăţenilor şi să arătăm cum protejăm individul în faţa oricărei încercări a statului, de a limita, îngrădi sau afecta drepturile şi libertăţile individului”.

Consilierul Prezidenţial în cadrul Departamentului de Reformă Instituţională şi Constituţională, Simina Tănăsescu a precizat în cadrul dezbaterii că Administraţia Prezidenţială are ca principal obiectiv înţelegerea procesului de revizuire, inclusiv prin prisma faptului că pare a fi un al doilea început, după ce un prim început de revizuire a avut startul în 2012 şi s-a finalizat în 2013.

”Urmărim cu atenţie lucrările actualei comisii comune parlamentare. Administraţia Prezidenţială este curioasă să afle punctele de vedere ale partidelor dar şi al societăţii civile. Ar fi bine dacă ar exista mai mutle astfel de dezbateri cu societatea civilă.(..) Apreciem că o aprofundare a discuţiei legate de revizuirea Constituţiei cu societatea civilă este un lucru nu doar benefic ci absolut necesar în contextul actual, când se vreiau discuţiile asupra tematicilor generale asupra revizuirii”, a declarat Simina Tănăsescu, în cadrul evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici