Muraru: Cei care propun revizuirea Constituţiei să prezinte argumente concrete în acest sens

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, fost membru al Curţii Constituţionale, a pledat, luni, pentru o revizuire a Constituţiei, cerându-le celor care fac propuneri de revizuire a legii fundamentale să prezinte argumente concrete în acest sens şi bine fundamentate, unele propuneri fiind "prea generale".

87 afișări
Imaginea articolului Muraru: Cei care propun revizuirea Constituţiei să prezinte argumente concrete în acest sens

Muraru: Cei care propun revizuirea Constituţiei să prezinte argumente concrete în acest sens (Imagine: Mediafax Foto)

"La ora actuală se discută foarte mult, fie despre revizuirea Constituţiei, fie despre elaborarea unei noi Constituţii. Fără îndoialã, nimeni nu se opune pentru că, aşa cum ştim din doctrina şi practica constituţională a statelor, nu există legi perfecte. Jean Jacques Rousseau spunea că ar trebui să existe un guvernământ de zei pentru oameni. Discuţia este posibilã, este binevenită întotdeauna cu o singură condiţie: să fie o discuţie motivatã, fundamentată şi, în orice caz, animată de bună credinţă şi de încredere în sistemul constituţional românesc", a declarat Ioan Muraru, în cadrul unei dezbateri organizate de Forumul Academic Român cu tema "Regimuri constituţionale în Uniunea Europeană".

De asemenea, Muraru le-a cerut celor care fac propuneri de revizuire a Constituţiei să prezinte argumente concrete în acest sens.

"Propunerile care se fac să fie clar precizate, să fie bine fundamentate pentru că unele sunt prea generale, nu se justifică şi nu au lucruri comune cu o ordine constituţională democratică", a arătat Ioan Muraru.

El a dat ca exemplu negativ al revizuirii Constituţiei din 2003 prevederile legate de sistemul bicameral al Parlamentului.

Totdatã, Avocatul Poporului le-a cerut tuturor sã respecte, atât cât este în vigoare, actuala Constituţie.

"Îmi permit să spun că mi se pare nedemn să imputăm Constituţiei nereuşitele noastre. Haideţi să căutăm adevăratele cauze şi, ca atare, să luăm din Constituţie ceea ce este bun şi s-o aplicăm în practica noastră de zi cu zi. Eu, personal, cred în Constituţia României, cred în viabilitatea şi eficienţa sa. Am fost şi rămân un apărător al Constituţiei. De aceea, atât cât este în vigoare, Constituţia trebuie aplicată şi respectată de către toţi: autorităţi publice, cetăţeni, asociaţii, partide politice şi aşa mai departe", a mai spus Ioan Muraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici