Năstase îl întreabă pe Barroso despre urgenţa adoptării Codurilor

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, i-a trimis, joi, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care îl întreabă dacă adoptarea celor patru coduri juridice până în iunie reprezintă o solicitare expresă a CE sau doar o invenţie a preşedintelui Băsescu.

18 afișări
Imaginea articolului Năstase îl întreabă pe Barroso despre urgenţa adoptării Codurilor

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

Scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene este postată pe blogul lui Adrian Năstase.

Acesta arată în document că, în poziţia Comisiei Europene comunicată marţi, 24 martie, de către Mark Gray, se sublinia necesitatea ca noile Coduri din România să fie discutate în amănunt în societate şi în cadrul profesiei, iar România să-şi asume responsabilitatea de a asigura că adoptarea noilor coduri va duce la o înaintare a procesului de reformare a justiţiei, în concordanţă cu angajamentele luate de România în momentul aderării.

"Informaţiile noastre anterioare, ale parlamentărilor români, au venit prin intermediul preşedintelui Băsescu, care a cerut, în conferinţa de presă din 14 ianuarie 2009, ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru textele celor patru Coduri (care nu erau nici măcar finalizate la acel moment) elaborate de o comisie tehnică, nediscutate în cadrul Guvernului şi nedezbătute public cu reprezentanţii societăţii civile, aceasta fiind o condiţie sine-qua-non a ridicării monitorizării pe justiţie", se mai menţionează în scrisoare.

Potrivit lui Năstase, "argumentul suplimentar al preşedintelui Băsescu a fost acela că, dacă nu vor fi finalizate aceste Coduri până la Raportul Comisiei din iunie a.c., C.E. va tăia o parte importantă din finanţările pentru România".

"De aceea, dincolo de exprimarea diplomatică din declaraţia de marţi, aş dori să va întreb direct, în calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din România şi în numele multor colegi ai mei, dacă adoptarea acestor patru Coduri până în iunie - conţinând, la acest moment, nenumărate prevederi controversate (aşa cum arată poziţiile critice ale zecilor de O.N.G.-uri din România) - reprezintă o solicitare expresă a Comisiei Europene sau doar o invenţie a Preşedintelui Băsescu, în virtutea excesului de zel", îl întreabă vicepreşedintele Camerei Deputaţilor pe Barosso.

El îl mai întreabă pe preşedintele Jose Manuel Barroso dacă, în cazul în care adoptarea Codurilor reprezintă, într-adevăr, solicitarea Comisiei Europene, "îşi va asuma Comisia Europeană responsabilitatea pentru adoptarea acestor Coduri, în ciuda numeroaselor lor imperfecţiuni, sub imperiul acestui «ultimatum»?

Scrisoarea a fost trimisă şi primului-ministru, Emil Boc, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană şi preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici