Nicolai: UDMR trebuie să-şi asume lipsa de solidaritate cu Guvernul în cazul Kosovo

Guvernul a dovedit că nu este solidar în marile decizii, iar UDMR trebuie să îşi asume această lipsă de solidaritate cu Guvernul, a declarat, joi, senatorul PNL Norica Nicolai, referindu-se la atitudinea Uniunii în ceea ce priveşte declararea independenţei Kosovo.

1 afișare
Imaginea articolului Nicolai: UDMR trebuie să-şi asume lipsa de solidaritate cu Guvernul în cazul Kosovo

Nicolai: UDMR trebuie să-şi asume lipsa de solidaritate cu Guvernul în cazul Kosovo (Sursa: Mediafax Foto)

Ea a făcut această declaraţie după ce a fost întrebată dacă va propune în Biroul Politic Central al PNL scoaterea UDMR de la guvernare.

"Este o chestiune care ţine de solidaritatea Guvernului şi de luarea deciziilor în proiectele de politică externă şi eu cred că, în raport de acestă împrejurare, Guvernul a dovedit că nu este solidar în marile decizii, iar UDMR trebuie să îşi asume această lipsă de solidaritate cu Guvernul", a subliniat Norica Nicolai.

Luni seară, după ce Parlamentul României a adoptat o Declaraţie prin care nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei Kosovo, Marko Bela a declarat că parlamentarii Uniunii au votat împotriva acestui document, considerând că singura soluţie raţională este proclamarea independenţei statului Kosovo.

Întrebat dacă UDMR va pleca de la guvernare, Marko Bela a făcut o analogie cu faptul că România face o opinie separată faţă de majoritatea ţărilor europene în privinţa Kosovo şi, totuşi, ţara noastră este solidară cu acestea.

"Aşa şi noi facem o opinie separată faţă de partidele politice, de la guvernare, dar dezideratele rămân aceleaşi", a adăugat liderul UDMR.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că nu doreşte ca problemele din Kosovo privind minorităţile să genereze o reacţie care să ducă România în urmă cu 20 de ani şi a arătat că şi reprezentanţii UDMR au exclus un paralelism între situaţiile din România şi Kosovo.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că UDMR trebuie să respecte principiul solidarităţii guvernamentale în cazul Kosovo dacă mai doreşte să facă parte din Executiv, menţionând că, în caz contrar, trebuie să părăsească guvernarea.

Invocând principiul solidarităţii guvernamentale, Orban a precizat că poziţia Cabinetului Tăriceanu cu privire la proclamarea independenţei provinciei Kosovo, exprimată atât la întâlnirea de la Preşedinţie, cât şi în Parlament, trebuie respectată de toate formaţiunile prezente la guvernare, în acest moment.

"UDMR face parte din arcul guvernamental şi trebuie să se alinieze acestei poziţii. Dacă nu, din punctul meu de vedere trebuie să plece din Executiv", a declarat Orban.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici