- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.01.2013, 14:12)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolicea: Modificările pe imunitate şi conflict de interese din Statutul parlamentarilor ar putea fi eliminate
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut vineri că modificările propuse a fi aduse Statutului senatorilor şi deputaţilor în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară şi conflictul de interese ar putea fi eliminate, din cauza "interpretărilor eronate" apărute până în prezent.
Urmărește
425 afișări
Nicolicea: Modificările pe imunitate şi conflict de interese din Statutul parlamentarilor ar putea fi eliminate (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Nicolicea a arătat că, în condiţiile în care aceste propuneri vor fi eliminate, se va menţine situaţia iniţială, când la Parlament se trimitea de către Parchet tot dosarul, iar conflictul de interese nu va mai fi reglementat deloc.
Deputatul PSD a spus că interpretările eronate ale acestor modificări, vehiculate în media, stau la baza posibilei eliminări a acestor modificări.
Chestorul Senatului Ioan Chelaru a declarat, miercuri, că plenul Parlamentului ar urma să fie convocat în sesiune extraordinară pentru marţea viitoare în vederea modificării Statutului parlamentarilor, a aprobării bugetului Legislativului şi discutarea ordonanţei privind indexarea pensiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
BOR: Îndemnăm preoţii şi credincioşii să nu participe la proteste împotriva CCR
-
Călin Georgescu anunţă că merge duminică la secţia de votare din Mogoşoaia şi va aştepta să voteze pentru turul doi al prezidenţialelor
-
George Simion: Noi vom merge la ora 13 la secţiile de votare cu o lumânare să ţinem un moment de reculegere
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, obţinut de MEDIAFAX, cuprinde o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.
Astfel, articolul 21 al Statutului senatorilor şi deputaţilor se modifică, fiind introdus următorul alineat: "Hotărârile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, precum şi cele ale Birourilor permanente ale celor două Camere, adoptate în materie de imunitate parlamentară, sunt definitive şi executorii, obligatorii faţă de orice autoritate publică şi se execută întocmai şi de îndată. Ministrul Justiţiei răspunde de executarea acestor hotărâri".
Totodată, proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prevede că, dacă în timpul mandatului ANI sesizează incompatibilitatea unui parlamentar, comisia de resort din legislativ face un raport, iar dacă se constată o astfel de stare i se va cere parlamentarului să opteze între funcţii.
În situaţia în care ANI sesizează o stare de incompatibilitate, proiectul prevede ca aceasta să se aducă la cunoştinţa Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. În acest caz, Biroul permanent al Camerei respective transmite sesizarea deputatului sau senatorului aflat în această situaţie şi Comisiei care are în competenţă analizarea situaţiilor de incompatibilitate în vederea elaborării unui raport în termen de 15 zile. În cazul în care din raportul Comisiei reiese existenţa unei stări de incompatibilitate, Biroul permanent al Camerei sau Senatului informează deputatul sau senatorul, care are obligaţia ca în termen de 30 de zile să opteze între calitatea de deputat sau senator şi funcţia sau funcţiile incompatibile, se mai prevede în proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor mai conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.
"Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate", se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu anunță că va merge mâine dimineața la secția de votare din Mogoșoaia. Candidatul va aștepta să voteze în turul doi al prezidențialelor
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Întâlnire trilaterală la Palatul Élysée din Franța. Macron, Trump și Zelenski s-au întâlnit în Paris, înainte de ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre Dame
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Ion a fost dat dispărut pe 6 decembrie. Ireal unde a fost găsit acum, la doar o zi după ce familia a dat alarma
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe