Niţu: Poate fi cerut un nou vot în parlament pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, că nu vede niciun impediment legal în ce priveşte transmiterea unei noi solicitări către Parlament pentru ridicarea imunităţii foştilor miniştri în cazul cărora procurorii au cerut începerea urmăririi penale.

604 afișări
Imaginea articolului Niţu: Poate fi cerut un nou vot în parlament pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri

Tiberiu Niţu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Deşi nu îmi aduc aminte acum, în clipa de faţă, să fi existat un precedent de acest fel, nu văd acum niciun impediment, pentru că orice anchetă penală are o dinamică a ei. Dacă la un anumit moment s-a apreciat că nu se dă un vot, nimic nu ne împiedică ca ulterior să se reaprecieze şi să fie dat alt vot. Nu văd niciun impediment legal în acest moment", a afirmat Niţu, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă poate cere Parlamentului să ridice imunitate unor foşti miniştri pentru care aleşii s-au pronunţat deja, cum ar fi cazurile lui Varujan Vosganian şi Daniel Chiţoiu, procurorul general a subliniat că, din punct de vedere legal, această solicitare poate fi adresată oricând. "Acum, când dumneavoastră îmi ridicaţi această problemă, nu văd niciun impediment legal să nu putem să solicităm o reanalizare a situaţiei de către Parlament", a afirmat el.

Tot joi, Horaţius Dumbavă, membru al CSM, i-a trimis lui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care îi solicită să facă demersuri pentru a fi reluată procedura de ridicare a imunităţii şi în cazul altor parlamentari, între care Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma şi Ion Stan.

"În ultimele zile, asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională. (...) Însă trebuie spus că şi aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunităţii unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori", solicită judecătorul Dumbravă, în scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui ales.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a subliniat, în acelaşi context, că este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii, "prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie".

În această săptămână, Camera Deputaţilor a avizat luarea de măsuri preventive în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca, iar Senatul a dat undă verde urmăririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici