Noii europarlamentari au primit certificate constatatoare într-o ceremonie la BEC. Au fost 4 absenţi

Noii europarlamentari au primit, joi, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul BEC, certificatele prin care se constată alegerea lor ca membri ai PE, patru dintre cei declaraţi aleşi - Ecaterina Andronescu, Mircea Diaconu, Ramona Mănescu şi Ionel Sorin Moisă - absentând de la eveniment.

423 afișări
Imaginea articolului Noii europarlamentari au primit certificate constatatoare într-o ceremonie la BEC. Au fost 4 absenţi

Noii europarlamentari au primit certificate constatatoare într-o ceremonie la BEC. Au fost 4 absenţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ceremonia de la Sala Palatului au fost prezenţi şi preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

Candidaţii declaraţi aleşi au primit, în ordine alfabetică, certificatul constatator al alegerii în PE din partea preşedintelui BEC, judecătorul Florentin Sorin Drăguţ.

Doi noi europarlamentari PSD - Ecaterina Andronescu, Sorin Moisă -, europarlamentarul ales din partea PNL Ramona Mănescu şi eurodeputatul ales Mircea Diaconu au absentat de la ceremonia înmânării certificatelor care atestă calitatea de membru ales în Parlamentul European.

Întrebat cum îşi explică faptul că Mircea Diaconu nu a venit să-şi ia mandatul de europarlamentar şi dacă ştie de existenţa vreunei contestaţii, preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns că nu ştie despre existenţa vreunei contestaţii şi că nu este obligatorie participarea candidaţilor aleşi la ceremonie pentru a-şi ridica certificatele.

"Nu. Nu ştiu, dar au fost doi colegi ai noştri care nu au fost prezenţi, nu este o condiţie obligatorie să fii prezent la momentul înmânării", a spus Ponta.

Liderul PSD a explicat că eurodeputatul ales Sorin Moisă a mers la Bruxelles pentru a-şi "închide" o colaborare pe care o avea cu Comisia Europeană.

Referitor la Ecaterina Andronescu, el a spus că a avut o discuţie, inclusiv în cursul zilei de joi, cu aceasta şi "de principiu ar vrea să rămână preşedinte al Comisiei pentru educaţie din Senat".

El a adăugat că acest lucru va face ca mandatul acesteia să fie preluat de Victor Negrescu şi că sunt nişte proceduri de îndeplinit.

La finalul ceremoniei de la Sala Palatului, participanţii au ciocnit cupe de şampanie.

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut, în urma alegerilor de duminică, 16 mandate în PE, PNL - 6 mandate, PDL - 5 mandate, UDMR - 2 mandate, PMP - 2 mandate, iar Mircea Diaconu un mandat, potrivit rezultatelor finale, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Astfel, au obţinut mandate în PE: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Ionel Sorin Moisă, Victor Boştinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Doru Frunzulică, Constantin Rebega, Ana Claudia Țapardel, Andi Lucian Cristea din partea Alianţei PSD-UNPR-PC, Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig de la PNL, Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda de la PDL, Iuliu Winkler, Csaba Sogor de la UDMR, Cristian Preda, Siegfried Mureşan de la PMP şi Mircea Diaconu.

În urma scrutinului pentru Parlamentul European, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC a întrunit 2.093.234 de voturi, PNL - 835.531 de voturi, PDL - 680.853 de voturi, candidatul independent Mircea Diaconu - 379.582 de voturi, UDMR - 350.689 de voturi, iar PMP - 345.973 de voturi.

Celelalte formaţiuni politice care au propus candidaţi la alegerile de duminică, precum şi restul candidaţilor independenţi nu au întrunit pragul electoral de 5% pentru a li se atribui mandate în PE.

În ziua scrutinului pentru Parlamentul European s-au prezentat la urne 5.911.794 de cetăţeni cu drept de vot, din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în cele speciale - 18.221.061.

Pe liste suplimentare au votat, duminică, 689.371 de alegători.

Potrivit procesului verbal încheiat de Biroul Electoral Central privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile europarlamentare, 345.011 voturi au fost declarate nule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici