Norica Nicolai: Băsescu să aplice aceeaşi măsură ca în 2004. Alianţele politice sunt asimilate partidelor

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a susţinut, joi, că şeful statului trebuie folosească aceeaşi interpretare a legii în ceea ce priveşte alianţele politice şi partidele, în contextul desemnării premierului, precum cea folosită în 2004 în cazul Alianţei DA.

306 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai: Băsescu să aplice aceeaşi măsură ca în 2004. Alianţele politice sunt asimilate partidelor

Nicolai: Băsescu să aplice aceeaşi măsură ca în 2004; alianţele politice sunt asimilate partidelor

Nicolai a fost întrebată ce poziţie va adopta USL în cazul în care preşedintele Traian Băsescu va avea consultări separate cu partidele, pentru desemnarea noului premier.

"Dacă preşedintele ar face acest lucru, s-ar pune în afara prevederilor constituţionale, se pune singur, pentru că, dacă cineva va avea curiozitatea să urmărească discursul preşedintelui din 2004, când PSD a câştigat alegerile din punct de vedere procentual, preşedintele a venit în faţa naţiunii şi a explicat că avem de a face o o alianţă politică, ceea ce era Alianţa DA şi că în conformitate cu Legea 14 a partidelor politice legiuitorul român a înţeles să asimileze partidelor politice şi alianţele politice în aceeaşi dimensiune. Aşa se interpretează textul constituţional, preşedintele, dacă are un dram de onoare, nu poate să facă altceva decât a făcut. Dacă ar face altceva, ar pune în discuţie legitimitatea guvernelor din 2004", a susţinut Nicolai.

Ea a precizat că la nivel european a existat un precedent în Lituania, unde preşedintele acestei ţări a fost obligat să recunoască rezultatul alegerilor legislative.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că după alegeri va chema la consultări pentru desemnarea premierului numai partidele, dacă niciunul nu obţine mai mult de 50% din voturi, iar USL va trebui să accepte acest lucru, menţionând că problema partidelor din Uniune este încrederea reciprocă.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici