Norica Nicolai, despre referendum: O să-i propunem preşedintelui o dezbatere foarte serioasă

Eurodeputatul Norica Nicolai a declarat marţi, la BEC, referitor la referendum, că ALDE va participa la consultări dacă va fi declanşată procedura constituţională. Varujan Vosganian a afirmat faptul că speră ca preşedintele să nu invoce consultarea de acum doi ani.

1372 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai, despre referendum: O să-i propunem preşedintelui o dezbatere foarte serioasă

Norica Nicolai, despre referendum: O să-i propunem preşedintelui o dezbatere foarte serioasă

„Dacă este declanşată o procedură constituţională, cu siguranţă că ne vom încadra în toate rigorile constituţionale şi vom participa, dar aşteptăm o chestiune şi o dezbatere serioasă şi o să-i propunem preşedintelui o dezbatere foarte serioasă pentru că din păcate în România nu ne cantonăm în dezbaterea publică, decât pe justiţia penală, două milioane de români au procese penale(...)Toată lumea se uită cu ochii spre puşcărie şi ar trebui să ne uităm cu ochii spre prosperitate şi spre bunăstarea fiecărui român, dar avem o justiţie civilă despre care 15 ani nu am discutat, avem milioane de procese civile, avem ani de zile în care oamenii pierd timpul prin justiţie, firmele se prăbuşesc, locurile de muncă se pierd, despre această justiţie cu toată deschiderea suntem dispuşi să găsim soluţii şi să dialogăm", a declarat europarlamentarul Norica Nicolai.

Întrebată dacă la consultări va propune şi întrebarea pentru referendum, Norica Nicolai a declarat că după ce vor fi informaţi oficial, ALDE va avea un punct de vedere.

„Va trebui să vedem pe ce ne consultăm pentru că domnul preşedinte deocamdată s-a decis, dar nu cred că ştie pentru ce s-a decis, că atunci când inviţi partidele politice la Cotroceni, le şi trimiţi agenda, deci noi nu avem nicio agedă, probabil că preşedintele încearcă să încropească o agendă în aceste consultări informale, după ce vom primi oficial, care va fi statutul acestor consultări, care este tematica, care sunt întrebările, ALDE va avea un punct de vedere", a mai declarat aceasta.

Poziţia lui Varujan Vosganian

Varujan Vosganian a adăugat că ALDE nu va refuza o consultare pe tema aceasta, însă speră ca şeful statului să nu invoce o consultare de acum doi ani.

„Noi am invocat procedura constituţională a consultării Parlamentului, câtă vreme noi considerăm că Parlamentul trebuie consultat, atunci la rândul nostru nu vom refuza o consultare pe această temă. Îmi manifest speranţa că preşedintele nu va invoca acea consultare de acum doi ani, mai ales, că nici nu ştim ce întrebăre va pune acum şi dacă întrebarea referendumului va fi alta, decât cea invocată acum doi ani, atunci cred că procedura constituţională a consultării Parlamentului va deveni obligatorie, nemaivorbind de ineditul acestei situaţii în care se invocă astăzi o consultare de acum doi ani ca şi cum România ar fi o ţară liniştită în care în doi ani nu s-a mai întâmplat nimic”, a adăugat Varujan Vosganian.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marţi, la Cotroceni, consultări cu reprezentanţii societăţii civile cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Anunţul a fost făcut iniţial de Elena Calistru, membru al organizaţiei Funky Citizens.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, şi că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Şeful statului a mai spus că îşi doreşte ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”.

Ulterior, el a declarat la Sinaia că a început să reevalueze ideea unui referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiţiei”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici