Norica Nicolai, scrisoare deschisă către Frans Timmermans: Cine ameninţă România cu activarea articolului 7?

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai i-a adresat o întrebare, printr-o scrisoare, lui Frans Timmermans, întrebându-l pe oficial în ce calitate ameninţă România cu activarea articolului 7, cea a candidatului la şefia Comisiei Europene sau de comisar european.

6058 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai, scrisoare deschisă către Frans Timmermans: Cine ameninţă România cu activarea articolului 7?

Norica Nicolai îi scrie lui Frans Timmermans: Cine ameninţă România cu activarea articolului 7?

„Cine ameninţă România cu activarea articolului 7? Cu această întrebare am să deschid scrisoarea mea. În primul rând, deşi regulile de integritate ale comisarilor europeni au fost modificate recent pentru ca funcţia dumneavoastră şi a colegilor dumneavoastră din Comisie să puteţi candida, un gest discutabil de altfel, aş dori, în urma lungii scrisori trimise mass-mediei şi instituţiilor româneşti, să aflu răspunsul întrebării pe care am adresat-o mai sus cu menţiunea calităţii din care îmi veţi răspunde: candidatul Frans Timmermans sau comisarul Frans Timmermans”, a afirmat Norica Nicolai, în scrisoarea postată pe Facebook.

Eurodeputatul ALDE îi reaminteşte acestuia de Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor CE la campania electorală care prevede o serie de obligaţii printre care şi cea de a nu folosi resursele Comisiei Europene în scopuri electorale.

„De altfel, cred că este absolut necesar să clarificaţi acest aspect, întrucât în Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor Comisiei Europene la campania electorală, adoptat de instituţia dumneavoastră în 6 februarie 2019, comisarii europeni candidaţi la alegeri au o serie de obligaţii de distanţare a discursului electoral de cel al instituţiei, dar şi de evitare a utilizării resurselor Comisiei în propriul interes electoral. Dacă ar exista un stat de drept al Comisiei Europene, dumneavoastră în acest moment v-aţi afla într-o zonă gri, dar din păcate nu aţi prevăzut o ”soluţie nucleară” pentru acest gen de situaţii.În al doilea rând, gestul dumneavoastră imatur mi-a amintit de altfel de un alt gest făcut în campania electorală de un alt politician disperat după voturi, David Cameron, al cărui referendum populist şi iresponsabil a dus propria ţară şi întreaga Uniune Europeană într-un blocaj din care nu reuşim să ieşim de mai mulţi ani. Chiar nu aţi tras nici o învăţătură din asta?”, a mai explicat Nicolai.

Aceasta îi mai transmite lui Frans Timmermans să înceteze să distrugă proiectul european prin jocuri politicianiste cu statele membre ale UE şi să termine cu atitudinea de superioritate şi autosuficienţă.

„Ca să închei, pentru că ştiu că sunteţi ocupat să câştigaţi notorietate pentru dumneavoastră şi partidul dumneavoastră, deci nu aveţi timp să înţelegeţi situaţia din România (nu aţi avut timp de fapt niciodată, de ce aţi avea acum), vreau doar să vă puneţi o întrebare când vă uitaţi în oglindă: când veţi înceta să vă mai jucaţi politicianist cu statele membre fără pic de responsabilitate, când veţi înceta atitudinea de superioritate, autosuficienţă specifice persoanelor urcate pe un piedestal? Când veţi încerca să înţelegeţi că Uniunea Europeană este ”unitate în diversitate”, este o Uniune a cetăţenilor, nu a familiilor politice, nu a dublului standard, nu a statelor dezvoltate împotriva statelor mai puţin dezvoltate? Încetaţi acest comportament înainte să distrugeţi ce a rămas din acest proiect atât de generos cum este Uniunea Europeană. Nu îl îngropaţi!”, a conchis Norica Nicolai.

Reacţia acesteia vine în contextul unei scrisori adresate autorităţilor române, în care Frans Timmermans avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Acesta precizează că reprezentanţii Comisiei Europene au fost nevoiţi să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanşa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă ţara noastră adoptă alţi paşi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici