NOUA CONSTITUŢIE: Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament iniţiat de PNL prin care se propune ca pe parcursul legislaturii să nu se poată constitui grupuri parlamentare noi, acestea înfiinţându-se doar la începutul legislaturii de către partide sau formaţiuni politice participante la alegeri.

100 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi

NOUA CONSTITUŢIE: Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Articolul 64, alineatul (3), care în actuala Constituţie are următorul conţinut: "Deputaţii şi senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare, potrivit regulamentului fiecărei Camere" a fost modificat, având următorul text: "Deputaţii şi senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare, potrivit regulamentului fiecărei Camere. La începutul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formaţiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi".

Totodată, în noua Constituţie se va prevedea şi că Birourile permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere rezultate din alegeri.

Astfel, articolul 64, alineatul (5), care în actuala Constituţie are următorul conţinut: "Birourile permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere" a fost modificat astfel: "Birourile permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere rezultate din alegeri".

Totodată, a fost adoptat un amendament nou, cu următorul text: "Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici