NOUA CONSTITUŢIE: Camera Deputaţilor are maximum 300 de membri, plus cei ai minorităţilor naţionale

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament susţinut de PNL şi PSD prin care numărul deputaţilor este limitat la 300, la care se adaugă cei din partea minorităţilor naţionale, iar senatorii vor reprezenta regiunile administrativ-teritoriale.

182 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Camera Deputaţilor are maximum 300 de membri, plus cei ai minorităţilor naţionale

NOUA CONSTITUŢIE: Camera Deputaţilor are maximum 300 de membri, plus cei ai minorităţilor naţionale (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Amendamentul susţinut de PSD şi PNL limitează numărul deputaţilor la 300.

Astfel, articolul 62 alineatul 3 din Constituţie va prevedea că "numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale. Senatorii vor reprezenta regiunile administrativ- teritoriale".

În favoarea acestui amendament s-au exprimat parlamentarii PSD, PNL, în timp ce parlamentarii PDL şi PPDD s-au abţinut, fiind întrunite 15 voturi "pentru", 1 "împotrivă" şi două abţineri.

Ulterior, amendamentul PDL care instituia limitarea numărului maxim de parlamentari, atât deputaţi cât şi senatori, la maximum 300 de membri a fost respins.

"Numărul parlamentarilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării şi nu poate depăşi 300 de persoane", a fost propunerea PDL, care a întrunit două voturi "pentru", din partea PDL şi PPDD, în timp ce PSD şi PNL s-au împotrivit.

Deputatul PDL Valeria Schelean a susţinut că logica amendamentului ar fi privit sistemul unicameral, însă a solicitat să fie supus votului membrilor comisiei de revizuire.

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, amendamentul formulat de PDL pentru introducerea noţiunii de Parlament unicameral în Legea fundamentală, majoritatea membrilor acestui for exprimându-se pentru menţinerea sistemului bicameral.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici