NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele merge la reuniunile europene pe securitate şi politică externă

Preşedintele ar urma să participe doar la reuniunile europene care vizează politica de securitate comună, relaţiile externe ale UE sau în cazul completării sau modificării unor tratate constitutive, conform unui amendament adoptat în Comisia de revizuire a Constituţiei.

129 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele merge la reuniunile europene pe securitate şi politică externă

NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele merge la reuniunile europene pe securitate şi politică externă (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL, susţinut de senatorul Tudor Chiuariu, care limitează actualele prerogative ale şefului statului prevăzute în legea fundamentală.

Astfel, "preşedintele reprezintă România la reuniunile UE având ca temă relaţiile externe ale Uniunii, politica de securitate comună, modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene", faţă de situaţia actuală, când preşedintele este primul reprezentant al României la reuniunile internaţionale.

USL a agreat, luni, ca noua Constituţie să reglementeze ca preşedintele să reprezinte România la Consiliul European doar când pe agendă figurează subiecte privind politica externă sau politica de securitate a UE, în restul situaţiilor reprezentarea ţării fiind asigurată de premier.

În primăvara anului trecut, a existat o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul USL în privinţa reprezentării la Consiliul European. Disputa a fost tranşată în final de Curtea Constituţională, care a stabilit că şeful statului reprezintă România în UE şi că acesta este cel care poate decide mandatarea premierului pentru a participa la Consiliul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici