Video VIDEO Oamenii s-au strâns noaptea trecută în faţa Guvernului. Proteste fulger faţă de proiectul de lege privind graţierea şi al ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale

Câteva mii de oameni au protestat în noaptea de marţi spre miercuri în faţa Guvernului, după ce Executivul a adoptat, fără nicio explicaţie prealabilă, proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale.

25783 afișări

UPDATE 3:26 Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat

Cei peste 10.000 de oameni care au participat, în noaptea dinspre marţi spre miercuri, la protestul din faţa Guvernului faţă de proiectele adoptate de Executiv privind graţierea şi modificarea Codurilor penale au părăsit, la momentul transmiterii ştirii, Piaţa Victoriei.

Manifestaţia a durat peste patru ore, aproximativ 10.000 de oameni participând la protest, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX.

"Încercările repetate ale grupurilor de persoane au fost mai mult simbolice, nu s-a încercat o pătrundere în forţă în zona exterioară a Guvernului, au fost suficiente discuţii, nu s-au folosit materialele specifice de intervenţie deşi zona în care s-a încercat pătrunderea este o zonă asigurată cu pază şi protecţie de jandarmi, este zona unui obiectiv de importanţă deosebită pentru activitatea statului. Nu au fost aplicate sancţiuni, punctual, în cazul în care vor fi constatate abateri sau identificate persoane care au săvârşit fapte contravenţionale, cu siguranţă vom recurge şi la măsuri punitive însă este important ca cei care vor probabil să îşi manifeste nemulţumirile şi în zilele următoare să o facă ţinând cont de prevederile legale şi într-un mod paşnic", a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandameriei Capitalei.

UPDATE 3:26 Jandarmeria Capitalei: Nu s-a încercat o pătrundere în forţă în zona exterioară a Guvernului

UPDATE 2:29: Unii dintre protestatari au început să plece din Piaţa Victoriei, surse oficiale declarând pentru agenţia de presă MEDIAFAX că în faţa Guvernului au manifestat aproximativ 10.000 de oameni, nemulţumiţi de adoptarea proiectelor privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

UPDATE 2:15: Peste 10.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului după adoptarea modificărilor Codului penal anunţată de ministrul Justiţiei, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX, mai multe străzi din zonă fiind închise.

Demonstranţii au cântat imnul României şi au scandat "Hoţii", "Demisia", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie!" şi "Vrem anticipate!".

"Sincer, nu mă aşteptam să se aprobe ordonanţa. Ar fi trebuit să se ţină cont de ceea ce voia lumea, totuşi să nu se aprobe chestia asta că până la urmă ese dată pentru ei, nu pentru omul de rând. Pe mine nu mă impactează cu nimic, dar nu este normal ce au făcut. Ar trebui să îşi dea demisia tot Guvernul", a declarat, pentru MEDIAFAX, un protestatar.

"Cred că ne aşteptam majoritatea să o facă în acest mod hoţesc. Cât mai grăbiţi pentru că îi pândesc procesele. Ce se va întâmpla. Probabil vom ieşi din ce în ce mai mulţi. Dar nu văd o soluţie non-violentă la aceasă criză pentru că borfaşii sunt suficient de bine organizaţi, au o anumită legitimitate în urma votului popular şi nu o să cedeze elegant puterea. Ce s-a întâmplat în noaptea asta a fost un act de hoţie instituţională. Prezenţa oamenilor în faţa Guvernului tocmai asta spune", a spus un alt protestatar.

Totodată, mai multe străzi din apropierea Pieţei Victoria, respectiv Lascăr Catargiu, Iancu de Hunedoara, Kiseleff, tronsonul de la Arhitect Ion Mincu spre zona Victoriei şi bulevardul Aviatorilor au fost închise, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi a Brigăzii Rutiere Bucureşti.

UPDATE 1.43: 2.151 dosare de abuz în serviciu sunt la DNA şi alte 1.960 de oameni sunt trimişi în judecată de Parchetul General tot pentru abuz. CITEŞTE ÎNTREAGA ŞTIRE

UPDATE 1.30 Ordonanţa privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial

UPDATE 1.25 În jur de 12.000 de oameni sunt încă în Piaţa Victoriei

UPDATE 12.30 Numărul manifestanţilor a ajuns la 10.000, oamenii protestând verbal faţă de decizia Guvernului PSD-ALDE.

UPDATE 12.00: Manifestanţii au aruncat cu bulgări de zăpadă în cordonul de jandarmi care delimitează piaţa de intrarea în Guvern.

Câteva mii de persoane manifestează, la ora transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, nemulţumite de deciziile luate de Executiv.

Oameni scandează "Demisia", "PSD-Ciuma roşie", Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru toţi!", "Hoţii" sau "Nu scăpaţi". Manifestanţii continuă să vină în faţa Executivului.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici