Oltean: Antonescu nu vrea să fie un preşedinte jucător la Cotroceni, ci un obiect de decor

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean afirmă că "golirea de conţinut" a funcţiei prezidenţiale se explică prin faptul că liderul PNL, Crin Antonescu, "nu vrea să fie un preşedinte jucător la Cotroceni", ci să fie "un obiect de decor", dacă, "Doamne fereşte", va fi ales şef al statului.

175 afișări
Imaginea articolului Oltean: Antonescu nu vrea să fie un preşedinte jucător la Cotroceni, ci un obiect de decor

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei şi-au încheiat raportul, acesta fiind înaintat Senatului, ca prima cameră sesizată.

"Ca un semn îmbucurător e faptul că la nivelul Consiliului Legislativ au fost depistate, identificate şi menţionate aproape în totalitate abaterile procesului de revizuire a Constituţiei. Într-un raport de 33 de pagini, Consiliul Legislativ scoate în evidenţă faptul că majoritatea modificărilor Constituţiei sunt în conflict cu Constituţia, că nu îşi au locul în interiorul Constituţiei, ci sunt de natură a fi reglementate prin acte normative cu caracater organic", a declarat Ioan Oltean.

El a spus că, prin noua Constituţie, instituţia Preşedintelui României e "defrişată".

"Prima chestiune este cea în care preşedintele României este eliminat, scos din sfera puterii executive, în care funcţia de preşedinte e defrişată de procesul de revizuire a Constituţiei, preşedintele rămânând o simplă prezenţă, un simplu obiect de decor la Palatul Cotroceni. Este de neînţeles şi de neadmis ca procesul de revizuire a Constituţiei să se facă prin prisma duşmăniei pe care o are puterea faţă de preşedintele Traian Băsescu", a afirmat Oltean.

El a reamintit că, în forma revizuită, Constituţia nu se aplică preşedintelui în exerciţiu.

"În consecinţă, această duşmănie nu se justifică. Golirea de conţinut a unei funcţii prezidenţiale tocmai de către un viitor prezidenţiabil nu poate avea decât o singură explicaţie: dezinteresul faţă de această funcţie şi dorinţa lui de a nu avea de lucru, dacă, Doamne fereşte, ajunge la Cotroceni. Altă explicaţie nu există. Crin Antonescu nu vrea să fie un preşedinte jucător la Cotroceni. Crin Antonescu vrea să fie o simplă prezenţă, un obiect de decor la Cotroceni, dacă, Doamne fereşte, Dumnezeu va lua minţile românilor în noiembrie 2014 şi o să-l voteze pe Crin Antonescu preşedinte al României. Altfel, nu există niciun fel de explicaţie în privinţa aceasta", a spus el.

Ioan Oltean a mai dat un exemplu de "golire de atribuţii" a funcţiei de preşedinte al României.

"Că e golită de atribuţii funcţia de preşedinte al României reiese şi din modul în care Parlamentul a gândit numirea premierului. Până acum, vioara întâi în desemnarea candidatului la funcţia de premier era preşedintele României, în urma negocierilor cu preşedinţii celor două Camere şi reprezentanţii partidelor politice. Astăzi, preşedintele României este pus în faţa unui fapt împlinit, partidele politice îi pun pe masă numele candidatului, preşedintele nu are decât să semneze decretul de numire şi nimic altceva", a declarat el.

Totodată, vicepreşedintele PDL a menţionat că "echilibrul între puteri este rupt".

"Parlamentul devine o supraputere, îşi face propria lui lege prin care se poziţionează deasupra puterii judecătoreşti şi chiar deasupra puterii executive. Parlamentul devine for de decizie şi de dezbatere. Nu mai este doar unicul legiuitor, organul reprezentativ, ci şi organul de decizie şi de dezbatere. Aceasta înseamnă că orice stare conflictuală cade în competenţa Parlamentului, ca ultimă instanţă de soluţionare a acestei probleme", a explicat Oltean.

Potrivit sursei citate, acest lucru este "totalmente inadmisibil" şi rezultă "nu numai din modul în care este gândit articolul 61 modificat, ci şi prin modul în care Parlamentul reglementează imunitatea miniştrilor şi prin modul în care se vine şi se limitează suvernitatea poporului".

"Prin noua formulă, Parlamentul vine şi limitează suveranitatea spunând că referendumul este atributul poporului doar dacă îl aprobă Parlamentului, nu mai este atributul exclusiv al preşedintelui prin care poporul îşi exercită suverantitatea, ci este la îndemâna Parlamentului care are puterea de a aproba sau de a nu aproba voinţa celor 250.000 de cetăţeni care pot să solicite efectuarea unui referendum sau voinţa preşedintelui României", a spus Oltean.

El a adăugat că nu reiese, din forma revizuită a Constituţiei, în ce condiţii se poate dizolva Parlamentul, noua formulare creând "o stare de ambiguitate".

"Preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă cele două Camere votează cu două treimi acest lucru. Dacă cele două Camere nu votează, Parlamentul nu se dizolvă chiar dacă celelalte condiţii sunt îndeplinite. Se naşte o întrebare firească: dacă o Cameră votează cu două treimi, iar cealaltă doar cu jumătate plus unu, care este consecinţa? Se dizolvă sau nu se dizolvă Paralmentul? Cine rezolvă acest conflict între cele două Camere?", a spus Oltean.

Vicepreşedintele PDL a declarat că doar Parlamentul poate să ceară urmărirea penală a miniştrilor, conform noilor modificări.

"Preşedintelui îi este luat şi acest atribut, el este însuşit, în exclusivitate, doar de Parlament. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu va mai judeca cauzele în care actori sunt parlamentarii. Acestea sunt aduse la norma de drept comun şi, în felul acesta, se produce, în opinia noastră, un atac direct la competenţele ICCJ, cunoscându-se exigenţa, competenţa şi severitatea instanţelor de la ICCJ", a declarat el.

Oltean a spus că PDL continuă seria de acţiuni publice prin care critică forma pe care Comisia de revizuire a Constituţiei a adus-o acestor dezbateri.

"Azi (joi - n.r.), partidul are o întâlnire cu membrii Comisiei de la Veneţia pentru a sublinia aceste neajunsuri. Săptămâna aceasta, marţi, am avut o întâlnire la Comisia de dialog social pe tema revizuirii Constituţiei, iar zilele următoare vom organiza şi alte dezbateri la nivel naţional şi în judeţe în care încercăm să informăm cetăţenii despre neajunsurile formei finale a actului de reviziure a Constituţiei", a spus Ioan Oltean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici