Oltean: Boc să dea dovadă de diplomaţie suplimentară în relaţia cu opoziţia şi cu sindicatele

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean i-a sugerat, vineri, într-o conferinţă de presă, premierului Emil Boc să dea dovadă de "diplomaţie suplimentară" în relaţia cu opoziţia şi cu sindicatele, pentru a avea linişte în următoarele şase luni , în vederea aplicării măsurilor de austeritate.

16 afișări
Imaginea articolului Oltean: Boc să dea dovadă de diplomaţie suplimentară în relaţia cu opoziţia şi cu sindicatele

Oltean: Boc să dea dovadă de diplomaţie suplimentară în relaţia cu opoziţia şi cu sindicatele (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Deputatul Ioan Oltean a afirmat că, în acest moment, şi opoziţia, şi puterea ar trebui să manifeste "maximă solidaritate" faţă de măsurile de austeritate, în vederea depăşirii acestei perioade.

"Îi cer premierului să manifeste mai multă dorinţă de a colabora cu opoziţia, dar şi cu sindicatele, în vederea nu numai a punerii în aplicare a măsurilor de austeritate, dar şi a identificării acelor măsuri care să producă efectele cele mai bune. Eu cred că o colaborare cu toţi factorii interesaţi de depăşirea acestui moment şi mai ales cu partenerii sociali e una care se impune a fi luată în calcul de către Guvern şi de către premier", a spus Ioan Oltean.

El a adăugat că, printr-o stare conflictuală permanentă, şansele de a depăşi acest moment "se diminuează simţitor".

"Un pact de neagresiune, un pact social încheiat între Guvern şi sindicate ar fi absolut binevenit pe un termen de şase luni, în aşa fel încât Guvernul să aibă liniştea necesară aplicării acestor măsuri şi să urmărească diminuarea consecinţelor negative. De aceea, cred că o diplomaţie suplimentară din partea premierului în antrenarea tuturor factorilor sociali în rezolvarea problematicii economice se impune cu necesitate", a declarat Ioan Oltean.

Întrebat dacă s-ar fi găsit şi alte soluţii de depăşire a situaţiei actuale în cazul în care premierul era mai diplomat, Oltean a răspuns că s-ar fi redus, oricum, din violenţa de care dă dovadă opoziţia.

"Nu ştiu dacă s-ar fi găsit, dar, cu siguranţă, am fi avut un comportament mai puţin violent din partea opoziţiei şi a sindicatelor", a declarat el.

Oltean a susţinut că, dacă s-ar fi purtat un dialog cu opoziţia, în care să se prezinte datele care au determinat luarea acestor măsuri, de către specialişti, "probabil că PSD ar fi mai puţin violent decât în manifestarea pe care o are acum".

Întrebat de ce nu a existat acest dialog înainte de adoptatea măsurilor de austeritate, Oltean a spus că PSD şi PNL nu au prezentat nimănui măsuri concrete care să ducă la diminuarea crizei.

"Una e să spui că vrei ceva şi alta e să spui care sunt măsurile. PSD şi PNL vorbesc numai prostii. În conţinutul moţiunii de cenzură sunt doar reproşuri, nimic concret, cu consecinţe. Doar vorbe. Eu spun că, dacă opoziţia ar fi avut un plan concret de măsuri care vizează scoaterea României din criză, l-ar fi prezentat. Nu există. Au doar vorbe, în moţiune de cenzură, la televizor şi în presă", a adăugat el.

Întrebat ce să preia premierul de la opoziţie în aceste condiţii, Oltean a declarat că Guvernul îşi poate prezenta punctele de vedere, pe care, ulterior, să le îmbunătăţească în urma dialogului cu partidele.

"Să presupunem că au propuneri, deşi eu nu le-am văzut nicăieri. Nimic nu e prea târziu. Dialogul e binevenit", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici