Oltean: Coaliţia caută soluţii pentru demiterea lui Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în prezent coaliţia caută soluţii pentru demiterea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, în locul acestuia urmând să fie susţinut un reprezentant al PDL.

456 afișări
Imaginea articolului Oltean: Coaliţia caută soluţii pentru demiterea lui Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului

Oltean: Coaliţia caută soluţii pentru demiterea lui Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului

"Comportamentul necivilizat al unor parlamentari este tot mai prezent. De asemenea, în Senat se constată o obstrucţionare şi o blocare a activităţii parlamentare cum n-a fost niciodată, iar motorul acestei obstrucţionări este preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Nu vă ascund că, la această oră, coaliţia caută soluţii prin care să demareze procedurile parlamentare pentru demiterea domnului Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru că s-a dovedit a fi categoric un pion important în blocarea activităţii parlamentare", a spus Ioan Oltean.

El a declarat că Mircea Geoană a blocat acte normative "extrem de importante", pentru care România va trebui să fie "apreciată" în raportul care se va întocmi în februarie 2012.

Totodată, Ioan Oltean l-a acuzat pe preşedintele Senatului că a ignorat scrisorile trimise de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc.

"Scrisorile adresate de preşedintele României preşedintelui Senatului, rugămintea premierului adresată preşedintelui Mircea Geoană, de a lăsa Parlamentul să curgă şi să se adopte acte normative care erau de strictă necesitate, nu au fost luate în seamă şi au fost tratate cu indiferenţă, Mircea Geoană obstrucţionându-le politic într-un mod absolut inadmisibil", a declarat Oltean.

El a susţinut că o lege extrem de importantă care a fost obstrucţionată de Mircea Geoană este Legea asistenţei sociale, adăugând că astfel Geoană a pus în dificultate şi construcţia bugetară, fiindcă fără adoptarea acestui act normativ Guvernul nu poate să îşi construiască bugetul asigurărilor sociale.

"Noi sperăm ca săptămâna viitoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, să putem adopta acest act normativ, dar este inadmisibil şi intolerabil modul în care Mircea Geoană a folosit procedurile parlamentare pentru a obstrucţiona activitatea Senatului. De aceea, sperăm să identificăm căile prin care să putem demara procedurile de demitere din funcţie", a spus Ioan Oltean.

Secretarul general al PDL a adăugat că puterea contează în acest demers şi pe sprijinul unei grupări din PSD.

"Contăm şi pe un suport suficient de mare din partea PSD, care, după cum se poate observa, cel puţin o grupare extrem de importantă eu cred că va dori şi va susţine iniţiativa noastră", a spus Oltean.

El a recunoscut că, în Senat, "lipsa de rezultat pozitiv" nu se datorează numai preşedintelui şi opoziţiei, ci şi "lipsei de angajare" a grupurilor parlamentare aflate în arcul majorităţii.

"Am avut probleme şi cu senatori ai PDL, şi ai UNPR, şi ai UDMR, care nu întotdeauna au răspuns pozitiv la chemările liderilor de grup, atunci când prezenţa lor se impunea cu necesitate. Am imputat acest lucru senatorilor noştri, s-a discutat cu ei. A fost de câteva ori o mobilizare generală, dar care a eşuat fiindcă preşedintele Senatului, în mod premeditat, a uzat de procedurile parlamentare care i-au permis să nu pună în dezbatere proiectele şi propunerile făcute de arcul guvernamental. Ne însuşim acest neajuns, încercăm să-l eliminăm, dar cel mai important este ca acela ce conduce şedinţa să nu uziteze în mod abuziv de procedurile parlamentare", a declarat Oltean.

Întrebat cine se antrenează de pe margine pentru a prelua funcţia de preşedinte al Senatului, Oltean a declarat: "La noi toţi sunt antrenaţi pentru funcţie".

"Nu există, în acest moment, o discuţie legată de o anumită persoană. Nu vreau să mă pronunţ în privinţa aceasta. Deocamdată studiem toate procedurile prin care putem să declanşăm iniţiativa aceasta, fiindcă vrem, dacă o declanşăm, să fie însoţită şi de succesul necesar", a spus el.

Întrebat dacă puterea ar susţine un reprezentant al opoziţiei care să îi ia locul lui Mircea Geoană, în condiţiile în care un grup din PSD ar susţine demersul de înlocuire a acestuia, Oltean a răspuns: "Nu, categoric nu. N-o să-l schimbăm pe Geoană cu alt Geoană".

"Dacă îl vom schimba pe Mircea Geoană, preşedinte al Senatului va fi un reprezentant al PDL, aşa cred eu că e normal", a conchis Oltean.

Mai mulţi senatori PSD, printre care Miron Mitrea şi Cosmin Nicula, au cerut conducerii partidului să-l schimbe pe Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, deoarece aduce prejudicii de imagine partidului, nota "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici