Oltean: Nominalizarea lui Antonescu la Comisia de revizuire a Constituţiei - joc al PSD să-l compromită

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, susţine că nominalizarea lui Crin Antonescu pentru şefia Comisiei de revizuire a Constituţiei resprezintă un "joc al PSD" de a-l "compromite" pe acesta şi de "a-i pune în dificultate imaginea pentru viitoarele alegeri prezidenţiale".

215 afișări
Imaginea articolului Oltean: Nominalizarea lui Antonescu la Comisia de revizuire a Constituţiei - joc al PSD să-l compromită

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că revizuirea Constituţiei este poate "cea mai importantă activitate legislativă" a acestui an, dar nominalizarea lui Crin Antonescu în fruntea comisiei de revizuire a Constituţiei "îngrijorează PDL".

"E un deziderat al fiecărui grup parlamentar. Şi noi, cei din opoziţie, dorim revizuirea Constituţiei, şi puterea doreşte revizuirea Constituţiei. Să sperăm că vom reuşi să ne armonizăm poziţiile pentru a reuşi o revizuire a Constituţiei în consonanţă cu realităţile, cu evoluţia societăţii româneşti şi cu prezenţa în UE. Un lucru însă ne îngrijorează, un lucru fundamental, şi anume decizia politică a USL de a-l nominaliza pe senatorul Crin Antonescu în calitate de preşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei. E un fapt fără precedent ca un om politic fără pregătire juridică să fie nominalizat să conducă o comisie eminamente din jurişti care lucrează pe cea mai importantă lege a României, Constituţia", a spus Oltean.

El a amintit că aşa-zisul "părinte al Constituţiei", profesorul Antonie Iorgovan, care a condus între 1990-1991 Comisia de revizuire a Constituţiei, a fost "un om cu o pregătire şi o experienţă juridică excepţionale", la fel ca şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valer Dorneanu, aflat în fruntea comisiei care a lucrat în perioada 2002-2003 la revizuirea Constituţiei.

"Mă întreb şi întreb USL de ce astăzi dintre juriştii eminenţi ai săi niciunul nu a fost desemnat pentru a coordona această comisie? Aici nu se face politică, nu e un moment de oratorie, nu aveam de-a face cu lupta între putere şi opoziţie politică, aici modificăm cea mai importantă lege a ţării, Constituţia, iar cel ce conduce comisia aceasta trebuie să fie un om cu o pregătire juridică solidă pentru a putea armoniza poziţiile din cadrul comisiei, pentru a putea decide şi concluziona cu acele soluţii care se dovedesc juridic cele mai bune", a declarat Oltean.

El a spus că, din aceste considerente, PDL solicită USL să revină asupra acestei soluţii şi să nominalizeze o persoană "cu o pregătire juridică bogată, solidă, cu o experienţă solidă care să îi permită într-adevăr să coordoneze această comisie extrem de importantă".

"Este un lucru care nu poate fi trecut cu vederea. Cred că este şi interesul domnului preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, să nu intre într-o activitate strict juridică care l-ar putea pune într-o sitauţie extrem de neplăcută. Ţinem la imaginea domniei sale şi-i recomandăm să-şi păstreze această imagine fără a intra în jocurile politice. Domnia sa nu a sesizat substratul politic pentru că, cu certitudine, e un joc al PSD de-al compromite pe Crin Antonescu şi de a-i pune în dificultate imaginea pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. E absolut o certitudine pentru că altfel nu există niciun fel de logică (a nominalizării sale - n.r.)", a spus Oltean.

El a declarat că nu contestă pregătirea profesională şi politică a lui Crin Antonescu, dar crede că în fruntea acestei comisii nu poate fi decât un jurist.

"Nu contest sub nicio formă pregătirea profesională şi politică a lui Crin Antonescu, dar nu poţi pune un profesor de istorie să conducă o comisie cu excelenţi oameni de pregătire juridică. Constituţia este act juridic, nu este o construcţie istorică şi cred că PSD, care e specialist în manevre de compromitere subtilă a «prietenilor», să i-o coacă, să i-o pregătească, în felul acesta, lui Crin Antonescu", a spus Oltean.

Premierul Victor Ponta declara, marţi, că susţine ideea ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, să coordoneze comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precizând că acesta poate acoperi "politic" această dezbatere, atât ca preşedinte al Senatului, cât şi ca viitor candidat la prezidenţiale.

La rândul său, Crin Antonescu afirma că în ceea ce priveşte conducerea unei comisii de revizuire a Constituţiei, faptul că nu este jurist este "o falsă problemă", precizând că revizuirea Legii fundamentale este "o lucrare politică" şi nu un act notarial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici