Oltean: PDL cere premierului să-i demită pe miniştrii Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, la Bistriţa, că PDL consideră "insuficientă" demisia "ruşinoasă" a ministrului Radu Stroe şi îi cere premierului Victor Ponta să îi demită pe miniştrii Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu.

186 afișări
Imaginea articolului Oltean: PDL cere premierului să-i demită pe miniştrii Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean (Imagine Cristiana Sabău/Mediafax Foto)

"Este unul dintre evenimentele cele mai tragice din ultimii ani, evenimente care au venit şi au marcat incompetenţa actualului Guvern, iresponsabilitatea şi lipsa de demnitate a acestui Guvern. Suntem în a cincea zi de la acest eveniment şi nimeni, dar absolut nimeni din acest Guvern nu şi-a asumat responsabilitatea deschis a evenimentelor şi a motivelor care au determinat moartea tragică a celor doi. Am asistat joi la demisia ministrului de Interne, o demisie ruşinoasă pentru că nici măcar într-un moment ca acesta nu a avut puterea să-şi asume responsabilitatea gestului şi să-l motiveze într-un mod onorabil. Până şi în acest moment a spus că vina este exclusiv a altora şi nicidecum a ministrului de Interne şi a altor reprezentanţi ai acestui minister. Este regretabil şi hidos tot ce s-a întâmplat în aceste zile. Este inadmisibil", a spus, într-o conferinţă de presă, deputatul Ioan Oltean.

El a adăugat că PDL consideră că gestul ministrului Radu Stroe este "insuficient pentru a putea sancţiona toţi vinovaţii".

"De aceea, PDL se adresează premierului şi îi cere în mod expres demiterea şi a ministrului Transporturilor, a doamnei Mănescu, demiterea ministrului Sănătăţii, a domnului Eugen Nicolăescu, şi luarea de urgenţă a tuturor măsurilor care să ducă la prevenirea, în viitor, a unor situaţii de acest fel. Suntem pentru prima dată în faţa unui moment în care oameni mor din cauza neglijenţei unui Guvern. Putem spune că suntem în faţa unui Guvern care a ucis doi oameni, în faţa unui prim-ministru care a preferat să stea o oră întreagă la televiziune în timp ce şapte supravieţuitori în mod miraculos se zbăteau între viaţă şi moarte. Suntem în situaţii în care nicio altă guvernare nu a manifestat atâta iresponsabilitate şi atâta lipsă de demnitate", a spus el.

Oltean a fost întrebat dacă PDL nu are nicio vină pentru felul în care funcţionează instituţiile statului în România.

"Am auzit zilele acestea multe încercări de a implica şi guvernarea PDL în tragedia care s-a produs. Categoric, şi nu vreau să fiu aici un şmecher care să profite de o situaţie de acest fel, dar vreau să fiu corect. Nu cred că modul în care a guvernat PDL a fost de natură a determina producerea acestui accident. Am avut greşelile noastre la actul de guvernare, dar cred că, în cea mai mare parte, le-am recunoscut şi am încercat şi încercăm să nu le mai facem dacă vom ajunge o dată la guvernare. Accidentul de luni nu are nimic comun cu guvernarea PDL şi cu premierul Boc. (…) Eu vreau să vă amintesc că USL guvernează de doi ani. Daţi-mi voie să vă spun că mi-e imposibil să cred că, după doi ani de guvernare USL, PDL poate fi vinovat de ce s-a întâmplat luni. Vorbim de pensii, aşa este, a diminuat pensiile, dar nu cred că acesta este un motiv de vinovăţie în producerea accidentului. S-a greşit atunci, am spus-o şi mulţi recunoaştem acest lucru. Vă reamintesc că, în acest moment sunt în dotarea Ministerului de Interne, al Apărării avioane performante care puteau fi folosite pentru deplasarea medicilor. Eu cred că PDL nu poate fi implicat prin actul de guvernare de acum doi ani în acest accident. Aşa am putea merge şi la guvernarea Tăriceanu, şi la guvernarea Năstase pentru că infrastructura a suferit mult şi nu a fost niciodată o prioritate pentru niciuna dintre guvernările din 1990 încoace", a spus Ioan Oltean.

Comentând afirmaţia că toată clasa politică este atunci de vină, Oltean a spus: "Deci categoric. Într-un fel sau altul, faptul că nu au fost gândite priorităţile la modul cel mai corect, că infrastructura, că sănătatea, că învăţământul nu au constituit o prioritate pentru niciuna din guvernările din 1990 încoace e un lucru adevărat şi poate fi imputat oricărui Guvern, dar nu poate fi imputat Guvernului Boc faptul că medicii s-au deplasat cu o navă de 37 de ani vechime când în dotarea ministerului exista o navă ultramodernă, când Ministerul Apărării are nave ultramoderne care se pot deplasa în regim de ceaţă şi de noapte. PDL nu poate fi făcut vinovat că nu a fost convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă, că premierul stătea la televizor şi ne povestea fel de fel de minuni în timp ce victimele erau deja la pământ, că fostul ministru de Interne ne-a spus că regretă că a fost contemporan cu evenimentul. Şi noi regretăm că suntem contemporani cu el".

Un jurnalist a spus că şi românii de rând regretă că sunt contemporani cu actuala clasă politică.

"Vreau să vă spun un lucru: oricât de mult aţi regreta, această clasă politică este rezultatul votului dumneavoastră şi al poporului", a spus Oltean.

El a transmis totodată condoleanţe familiilor îndurerate ca urmare a accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.

Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.

Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat miercuri, el declarând că a luat această decizie "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze.

Şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Burlui declara că a demisionat "din demnitate" şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează că s-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviatică de la Cluj.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat, joi, că a decis să îşi depună demisia în semn de onoare, pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi.

Premierul Victor Ponta consideră că Ramona Mănescu, în calitate de ministru al Transporturilor, nu are nicio responsabilitate în cazul accidentului aviatic şi nu ar trebui să demisioneze, el spunând că responsabilităţile din partea Guvernului au fost deja asumate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici