Oltean: Raed Arafat ar trebui să demisioneze dacă nu susţine Guvernul în privinţa Legii sănătăţii

Liderul PDL Ioan Oltean susţine că Raed Arafat ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de subsecretar de stat la Sănătate dacă nu susţine Guvernul în privinţa Legii sănătăţii, deputatul democrat-liberal adăugând că actul normativ nu ar trebui adoptat prin asumarea răspunderii.

1130 afișări
Imaginea articolului Oltean: Raed Arafat ar trebui să demisioneze dacă nu susţine Guvernul în privinţa Legii sănătăţii

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

Întrebat dacă eventuala demisie a subsecretarului de stat Raed Arafat ar fi o pierdere sau mai degrabă un pas înainte, Oltean a răspuns: "Domnul Arafat este subsecretar de stat şi în consecinţă este membru al actualei guvernări. În această calitate, domnia sa nu poate exprima opinii contrare politicii guvernamentale. Este inadmisibilă o asemenea atitudine! Dacă are asemenea opinii, dacă domnia sa nu este de acord cu modul în care Guvernul gândeşte reforma în domeniul sănătăţii şi în speţă legea sănătăţii, singura soluţie este să-şi dea demisia şi să plece şi pe urmă, în această calitate independentă de Guvern, poate să-şi exprime poziţii personale".

El a ţinut să precizeze că îi recunoaşte meritele în înfiinţarea SMURD.

"Noi îi recunoaştem meritele deosebite în înfiinţarea SMURD, în consolidarea acestei activităţi, dar în acelaşi timp considerăm că domnia sa este un reprezentant al puterii actuale şi în consecinţă, trebuie să acţioneze în sensul puterii şi nu în opoziţie cu aceasta", a spus Ioan Oltean, citat de RFI.

Întrebat dacă Legea ar trebui asumată de Guvern, liderul PDL a răspuns: "Nu, personal cred că această lege, după dezbaterea publică, va trebui să parcurgă procedurile parlamentare, într-o dezbatere parlamentară. Importanţa actului normativ este foarte mare, actul în sine afectează milioane şi milioane de oameni. Deci în opinia mea, Guvernul nu ar trebui să-şi asume răspunderea pe acest act normativ, ci să folosească procedurile parlamentare obişnuite".

Raed Arafat şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici luni seară, la Realitatea TV. Subsecretarul de stat şi-a prezentat obiecţiile faţă de legea sănătăţii, moment în care şeful statului a intervenit telefonic, pentru a-l critica pe Arafat, din cauză că nu-şi prezintă punctul de vedere în cadrul dezbaterilor, ci în presă. Raed Arafat a replicat că i s-a blocat accesul la discuţii. Fondatorul SMURD a declarat apoi că va anunţa marţi dacă îşi va da sau nu demisia din Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus subsecretarului de stat Raed Arafat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului Sănătăţii observaţiile sale şi nu să creeze "o psihoză publică", respectiv că guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea "la nişte golani privaţi".

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit, luni seară, într-o emisiune la Realitatea TV, la care invitat era subsecretarul de stat Raed Arafat, replicând nemulţumirilor exprimate de acesta din urmă legate de proiectul noii legi a sănătăţii.

Adresându-se lui Arafat, Băsescu l-a întrebat dacă, într-o discuţie avută, nu l-a rugat ca orice observaţie pe care o are pe tema serviciilor de urgenţă să o înainteze şi să contribuie cu aceasta la noua lege, subsecretarul de stat răspunzând afirmativ şi menţionând că a făcut acest lucru. Băsescu a adăugat că acesta a fost şi motivul pentru care i-a telefonat, Arafat aprobând că aceasta a fost discuţia.

Băsescu a continuat întrebând care este atunci "contribuţia" lui Arafat. "Un scandal public şi dezinformarea populaţiei?", a adăugat el, Arafat respingând această variantă.

Şeful statului a citit apoi un articol din proiectul noii legi a sănătăţii, menţionând că "asistenţa medicală de urgenţă se asigură gratuit tuturor pacienţilor, indiferent de statutul de asigurat al acestora".

Preşedintele a mai declarat, luni, la Realitatea TV, că ar fi "o mare greşeală" ca noua lege a sănătăţii să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, apreciind că textul legislativ trebuie dezbătut în Parlament, iar înainte de aceasta trebuie "dezbătut public cu bună credinţă".

Ministrul Ritli Ladislau a declarat, marţi, întrebat despre o eventuală demisie a lui Raed Arafat, că va fi decizia subsecretarului de stat, pe care o va respecta, precizând că acesta şi-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea privind Urgenţa, că a încercat să îl liniştească, dar nu a reuşit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici