Oltean: Roşia Montană, cel mai neconstituţional proiect de lege trimis Parlamentului de Guvern

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean consideră că Roşia Montană este "cel mai neconstituţional proiect de lege trimis Parlamentului de Guvern", din 1990 încoace, iar în eventualitatea în care el va fi votat în forma actuală, PDL este hotărât să îl conteste la Curtea Constituţională.

196 afișări
Imaginea articolului Oltean: Roşia Montană, cel mai neconstituţional proiect de lege trimis Parlamentului de Guvern

Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"PDL şi-a exprimat foarte clar poziţia. Am spus că suntem pentru investiţii în domeniul minier, că suntem pentru crearea de locuri de muncă şi orice iniţiativă de acest fel a Guvernului Ponta va avea tot sprijinul PDL. Acolo unde se apreciază că activitatea de minerit trebuie reluată pentru că ea este oportună, este rentabilă şi respectă întru totul condiţiile de mediu, PDL va spune da", a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean, referindu-se la proiectul Roşia Montană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, Guvernul şi primul-ministru "nu au curajul responsabilităţii maxime, curajul de a decide într-un proiect atât de important ca Roşia Montană".

"Lipsa de curaj şi de decizie s-a manifestat prin transmiterea proiectului respectiv în sarcina Parlamentului pentru a fi reglementat printr-un act normativ cu caracter organic, deşi proiectul în sine este de competenţa exclusivă a Executivului. O asemenea experienţă am mai trăit doar pe vremea lui Adrian Năstase, când privatizarea Petrom a fost pusă în sarcina Parlamentului şi nu însuşită de Guvern. Lucrurile se repetă. Se pare că istoria se repetă", a spus Ioan Oltean.

El a adăugat că PDL s-a pronunţat ferm că este împotriva "proiectului Ponta-Roşia Montană", iar la şedinţa de Birou Permanent de constituire a comisiei speciale, PDL, prin parlamentarii săi, s-a pronunţat împotriva acestei comisii.

"Suntem într-un caz atipic. Senatul a luat decizii privind avizarea de către comisiile de specialitate. A revenit asupra acestor decizii, a revenit asupra gradului de urgenţă şi s-a asociat cu Camera Deputaţilor în vederea constituirii unei comisii speciale. Noi apreciem că această comisie specială este totalmente neoportună şi solicităm Guvernului să-şi retragă proiectul şi Senatului să-l retrimită Guvernului, pentru că proiectul în sine este neconstituţional de la un capăt la altul. Este, în opinia noastră, cel mai neconstituţional proiect de lege trimis de Guvern, din 1990 încoace, Parlamentului României. De la primele dispoziţii ale acestui act normative rezultă, în mod cert, neconstituţionalitatea acestui act normativ. De aceea, PDL a votat împotriva constituirii comisiei şi a refuzat să facă parte dintr-o comisie care va valida şi va adopta un proiect de lege neconstituţional", a spus Oltean.

El a dat câteva exemple de neconstituţionalitate din proiect, printre care acela că se mandatează ministere pentru a-şi exercita propriile atribuţii.

"Este inadmisibil. Fiecare minister are propriul lui regulament de organizare şi funcţionare, nu e nevoie ca, printr-un act normativ, Parlamentul să vină şi să mandateze Ministerul Mediului, de exemplu, să iniţieze hotărâri de Guvern. Ministerul Mediului are acest atribuit, să iniţieze Hotărâri de Guvern care vizează reglementări în domeniul pe care-l administrează. Prin acest act normativ se mandatează Ministerul Economiei să gestioneze bunuri şi domenii care intră, în mod normal, sub incidenţa acestui minister prin propriul act normativ şi regulament de constituire a acestuia. De aceea, PDL s-a pronunţat ferm pe toate canalele împotriva adoptării acestui act normativ pe cale legislativă şi împotriva constituirii comisiei speciale privind redactarea raportului de lucru ce va fi depus pe masa Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, împotriva fugii de răspundere a Guvernului şi a transferului acestei responsabilităţi în sarcina Parlamentului. Parlamentul face acte normative, nu încheie acorduri, nu mandatează societăţi comerciale, nu face expropieri, ci adoptă acte normative prin care reglementează aceste domenii", a spus Ioan Oltean.

El a atras atenţia că, prin acelaşi proiect, se mandatează societăţi comerciale, Minvest şi Remin, pentru a face activităţi care cad în sarcina lor exclusivă, dar şi o altă societate comercială, Gold Corporation, pentru a expropia terenuri aflate în zona de lucru când aceste atribuţii sunt exclusiv ale autorităţilor publice locale, judeţene sau naţionale.

Vicepreşedintele PDL a declarat că toate aceste aspecte sunt determinate şi de o anumită "bâlbâială" în interiorul PSD.

"E o anumită bâlbâială în partidul condus de Victor Ponta şi anume critica vehementă pe care ministrul Şova o aduce Ministerului Justiţiei pentru că aceasta a arătat neconstituţionalitatea acestui act normativ, deşi acelaşi lucru l-a făcut şi Consiliul Legislativ. Mi se pare indamisibil şi nu am mai întâlnit o asemenea poziţie la niciun Guvern, fie că s-a chemat Văcăroiu, Năstase sau Boc. Aceste chestiuni trebuiau rezolvate în interiorul Guvernului prin consens şi nu prin critici în mass-media", a spus Oltean.

El a amintit şi de conflictul din USL pe tema Roşia Montană, spunând că el determină reacţia străzii.

"Această opoziţie vehementă între PSD şi PNL determină şi reacţia străzii şi determină starea de incertitudine şi dezinformare creată de către putere în mass-media", a susţinut Oltean.

Vicepreşedintele PDL a asigurat că parlamentarii partidului vor vota împotriva acestui act normativ, iar dacă va fi adoptat în forma în care este acum, partidul îl va contesta la Curtea Constituţională, considerându-l "totalmente neconstituţional".

El a criticat şi "starea de duplicitate"a premierului legat de acest proiect, afirmând că "nu s-a mai întâlnit" ca premierul Victor Ponta să susţină proiectul, iar deputatul Victor Ponta să voteze împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici