Oltean spune că USL a copiat în mare Codul Muncii întocmit de Guvern, inclusiv virgulele puse greşit

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că a studiat cu atenţie proiectul de modificare a Codului Muncii depus la Parlament de USL şi a observat că acesta copiază, în mare, proiectul Guvernului, inclusiv "virgulele puse greşit".

15 afișări
Imaginea articolului Oltean spune că USL a copiat în mare Codul Muncii întocmit de Guvern, inclusiv virgulele puse greşit

Oltean spune că USL a copiat în mare Codul Muncii întocmit de Guvern, inclusiv virgulele puse greşit (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Am studiat proiectul de lege depus la Parlament de către USL privind modificarea Codului Muncii. Seamănă ca un frate geamăn cu Codul Muncii depus de către Guvern. Din cele 111 modificări pe care Guvernul le aduce Codului Muncii, 80 se regăsesc în propunerea legislativă depusă de USL, multe dintre acestea copiate la indigo, inclusiv virgulele puse greşit le-au copiat tot greşit şi cei de la USL. Acele modificări care sunt preluate de USL prin proiect se referă la perioada de probă, la durata maximă a acesteia, la timpul de lucru, la situaţiile prevăzute ca excepţii privind executarea fracţionată a concediului de odihnă, precum şi la abrogarea unui articol din Legea 130. Sunt lucruri care se regăsesc şi într-un proiect şi în altul", a declarat Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că deosebirea între cele două proiecte este că acela al Guvernului taie privilegiile pe care le au liderii sindicali, iar cel al USL nu.

"Noul Cod al Muncii a dus la o asociere între lideri politici şi de sindicat, şi nu între sindicate şi formaţiuni politice, fiindcă sindicatele nu au interes să se asocieze cu acestea. E o asociere între lideri pentru a apăra privilegiile liderilor de sindicat. Acest Cod al Muncii, printre multele îmbunătăţiri pe care le produce, vine cu şi aceea de a mai tăia din favorurile pe care sindicat le-au obţinut şi sunt consemnate în vechiul Cod al Muncii", a declarat el.

Ioan Oltean a adăugat că, în schimb, în proiectul USL nu există modificări în acest sens, dar nici prevederi legate de performanţa în muncă.

Ioan Oltean a dat ca exemplu articolul 224, pe care Guvernul îl propune să fie modificat în sensul eliminării prevederii care dădea dreptul ca, dacă într-un colectiv de salariaţi, există un singur membru de sindicat, drepturile acestora, în mod obligatoriu, să fie reprezentate de către acel membru de sindicat.

"Cei 20, 30, o sută de oameni nu aveau posibilitatea să-şi desemneze un om care să le reprezinte interesele, ci, în mod obligatoriu, conform actualului Cod, membrul de sindicat de acolo le reprezintă interesele. USL doreşte menţinerea acestui articol", a spus Oltean.

Liderul PDL a declarat că USL mai păstrează nemodificat în proiectul său de Cod al Muncii şi articolul 223, pentru că şi acesta creează o mare favoare liderilor de sindicat.

"La alineatul al doilea scrie că, pe durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de doi ani de la încetarea acestuia, reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor, adică liderii, nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului pentru necorespundere profesională. Dacă un lider sindical şi-a încetat această calitate, doi ani el nu poate fi schimbat, chiar dacă nu corespunde profesional, ceea ce mi se pare indamisibil. E normal ca pentru o asemenea prevedere să lupţi să scoţi salariaţii în stradă şi să te asociezi politic cu orice formaţiune politică dornică", a explicat Ioan Oltean.

El a declarat că PDL şi partenerii de guvernare au eliminat aceste favoruri considerând că ele sunt excesive, că liderii de sindicat trebuie să fie protejaţi în raport cu activitatea pe care o desfăşoară, dar, atunci când activitatea încetează şi ei nu corespund profesional domeniului de activitate din care parte, angajatorul nu poate fi obligat să-i menţină doi ani în funcţie şi să-i plătească pe gratis.

"Iată de ce suntem astăzi martorii unor manifestări de stradă iniţiate de către lideri de sindicat, ai unei moţiuni de cenzură depuse de către opoziţie şi în care se precizează că e o moţiune specială având în vedere că exprimă nu doar poziţia opoziţiei parlamentare, ci, de data aceasta, are şi girul tuturor marilor confederaţii sindicale din România. Nu, are girul liderilor de sindicat, al marilor lideri care doresc cu orice preţ să-şi păstreze aceste mari favoruri care nu sunt de neglijat", a adăugat Oltean.

El a spus că PDL şi partenerii de guvernare urmăresc alte scopuri decât acelea de a da satisfacţie liderilor de sindicat.

Liderul PDL a adăugat că nu s-a decis deocamdată cum vor proceda partidele din arcul guvernamental la votul pe moţiune.

"Vom vota împotrivă. Modalitatea o vom alege, fie prin participarea la vot, fie prin asigurarea cvorumului şi prin neparticiparea efectivă la vot. Cu certitudine moţiunea nu are nicio şansă să treacă. De altfel, s-a văzut că şi liderii opoziţiei sunt sceptici şi împăcaţi cu voia soartei", a conchis Oltean.

Iniţiativa de modificare a Codului Muncii propusă de către reprezentanţii Uniunii Social-Liberale (USL) este copiată după proiectul realizat de Guvern, susţinea şi liderul PDL, premierul Emil Boc.

Deputatul PSD Ioan Cindrea a respins, joi, într-o conferinţă de presă, acuzaţiile PDL că USL ar fi plagiat, în iniţiativa de modificare a Codului Muncii, varianta pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici