Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Boc, pe urmele lui Borcea – Lăsaţi-ne să ne pregătim pentru ieşirea din criză

În lumea autohtonă a fotbalului a făcut carieră o expresie a şefului echipei de fotbal Dinamo, Cristi Borcea: "Lăsaţi-ne să ne pregătim de Champions Leagues". Şi de atunci - cred că sunt vreo 8 ani - Dinamo se tot pregăteşte să intre în Champions Leagues.

220 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Boc, pe urmele lui Borcea – Lăsaţi-ne să ne pregătim pentru ieşirea din criză

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Boc, pe urmele lui Borcea – Lăsaţi-ne să ne pregătim pentru ieşirea din criză (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

A făcut transferuri, a tras sfori, a avut arbitri, a jucat în preliminarii, a fost la o repriză de obiectiv, dar nu a reuşit să intre în grupele Champions Leagues.

Aşa riscă acum şi premierul Emil Boc cu economia, care a ieşit din recesiune, mai cu un curs valutar bun, mai cu Duster, mai cu piaţa germană, dar nu din criză. Şi nici bine nu
s-au întipărit în mintea analiştilor datele de creştere, 0,1% în trimestrul 4 din 2010 şi 0,6% în trimestrul 1 din 2011, că premierul numără săptămânal locurile de muncă create peste noapte de noul Cod al muncii, ca în Caragiale. În ritmul ăsta vom ajunge ca până la finalul anului să avem 8 milioane de salariaţi, cât erau raportările de pe vremea lui Ceauşescu.

Creşterea economică este încă fragilă, unele sectoare merg bine, altele încă au frâna trasă. Investiţiile străine au doar un uşor plus, iar în bănci mai mult se refinanţează şi se rambursează creditele decât se dau altele noi. Promoţiile de credite cu dobânzi mai mici au mai adus ceva clienţi la sediile bancare, măcar să întrebe de condiţii, dar nu sunt de ajuns ca să mişte piaţa astfel încât să se vadă.

Piaţa construcţiilor încă îşi caută un motiv pentru care să crească. În infrastructură, anunţurile de licitaţii şi adjudecări de tronsoane şi lucrări de tronsoane de autostrăzi şi drumuri naţionale sunt în fiecare zi, de zici că peste tot este numai un şantier. Cred că România nu are atâţia muncitori câte lucrări sunt anunţate. Blocurile noi de locuinţe încă îşi aşteaptă locatarii. Până atunci dezvoltatorii intră în insolvenţă ca să mai şteargă din creditele luate de la bănci. Oamenii ar vrea să cumpere, dar parcă preţurile sunt în continuare mari şi nu merită. Aşa că toată lumea mai aşteaptă. Nici gând ca Guvernul să vină cu un program gen "Rabla" pentru apartamentele nou construite.

Citeşte continuarea opiniei lui Critian Hostiuc pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici