Orban cere declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea

Deputatul PNL Ludovic Orban, preşedinte al Comisiei pentru anchetarea activităţii ministrului Turismului a declarat, miercuri, că a cerut membrilor din Comisie declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea.

32 afișări
Imaginea articolului Orban cere declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea

Orban cere declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a spus că în calitate de preşedinte al Comisiei va supune votului membrilor acesteia propunerea de iniţiere a procedurilor de începere a urmăririi penale a ministrului şi trimiterea către Biroul Permanent.

Orban a spus că în şedinţa de miercuri doar i-a informat pe ceilalţi membri ai Comisiei de această solicitare, o decizie urmând a fi luată într-o şedinţă ulterioară, după ce membrii respectivi vor analiza această solicitare.

Preşedintele Comisiei a precizat că solicitarea respectivă, dacă va fi însuşită şi de ceilalţi membri, îl acuză pe ministrul Turismului de încălcarea articolului 111 din Constituţie, a articolului 8, punctul 1, litera b şi a articolului 8, punctul 2 aliniatul (a) din Legea răspunderii ministeriale. Orban a precizat că aceste articole din legea răspunderii ministeriale se referă la prezentarea de date inexacte, pedepsită cu închisoare de la 2 la 12 ani şi, respectiv, la refuzul nejustificat de a prezenta informaţiile cerute de Parlament, pedepsit cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Deputatul PNL a afirmat că îşi întemeiază această solicitare pe "tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru săptămâni, în care ministrul Turismului a încălcat Constituţia, legea răspudnerii ministeriale şi regulamentul Camerei Deputaţilor".

Întrebat de ce va face această solicitare înainte de finalizarea raportului comisie, Orban a răspuns: "Pe baza încălcării grosolone a Constituţiei şi a legii răspunderii ministeriale. Lucrurile sunt evidente pentru că, practic, toată opinia publică a putut să urmărească modul în care ministrul Turismului a batjocorit Parlamentul României, a batjocorit legislaţia, a batjocorit bunul simţ al oricărui om".

Orban a refuzat să prezinte detalii legate de discuţiile de miercuri din Comisie, în care trei experţi au prezentat opiniile lor despre achiziţiile făcute de ministerul Turismului.

Întrebat dacă până acum comisia a identificat elemente penale pe fondul activităţilor cercetate, Orban a evitat să răspundă, motivând că s-ar antepronunţa şi ar încălca regulamentul comisiei.

Comisia urmează să îi audieze, în următoarele zile, pe reprezentanţii CNA şi ai Oficiului de Turism de la Paris, după care să înceapă redactarea concluziilor în vederea întocmirii raportului final.

Întrebat dacă o va mai chema pe Elena Udrea la audieri, Orban a răspuns: "Dumneavoastră ce aţi face în locul meu? În momentul în care, în mod vădit şi repetat, ministrul Turismului s-a sustras obligaţiei de a furniza informaţii, pentru că a veni la audieri nu înseamnă să faci o poză şi să rosteşti o declaraţie politică, a avut acest comportament de boicotare, de sfidare permanentă, vă daţi seama că nici noi nu putem să tolerăm la nesfârşit un astfel de comportament".

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, solicitarea deputaţilor PSD din Comisia de anchetă Udrea de a trimite comisiei Juridice spre analiză declanşarea procedurii prealabile de urmărire penală împotriva ministrului Turismului, a declarat secretarul Camerei Sever Voinescu. Udrea s-a prezentat, marţi, la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă în cazul sumelor cheltuite de Ministerul Turismului, însoţătă de doi secretari de stat. Udrea a părăsit şedinţa deputaţilor din Comisia parlamentară în cazul său, înainte de încheierea lucrărilor, după ce a acuzat faptul că acest organism funcţionează ilegal.

Deputaţii din comisia de anchetă în cazul Udrea şi-au exprimat, marţi, nemulţumirea faţă de faptul că ministrul PDL al Turismului a părăsit şedinţa şi au decis ca miercuri să înceapă elaborarea unui raport preliminar referitor la activitatea Ministerului, pe baza documentelor pe care le-au primit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici