Parchetul sau ANAF pot dispune sechestrul sau impozitarea bunului nedeclarat, pe raportul ANI

Rapoartele de analiză ale Agenţiei Naţionale de Integritate vor fi transmise Parchetului sau Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care sunt obligate să se pronunţe asupra datelor primite, cu informarea demnitarilor, putând fi dispuse măsuri de sechestru sau impozitare a bunurilor nedeclarate.

99 afișări
Imaginea articolului Parchetul sau ANAF pot dispune sechestrul sau impozitarea bunului nedeclarat, pe raportul ANI

Parchetul sau ANAF pot dispune sechestrul sau impozitarea bunului nedeclarat, pe raportul ANI (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"ANI va încheia un raport de analiză pe care îl va înainta, după caz, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sau Parchetului, împreună cu propuneri de măsuri. ANAF sau Parchetul sunt obligate să proceseze aceste concluzii şi propuneri, să adopte poziţii instituţionale şi să informeze pe demnitar cu privire la poziţia instituţională adoptată. ANAF sau Parchetul pot propune instanţei măsuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, şi declanşa procedurile specifice potrivit competenţelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua măsura impozitării bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de procedură fiscală, sau la rândul său va sesiza Parchetul cu privire la săvârşirea unei infracţiuni", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

El a precizat că proiectul de lege adoptat luni de Guvern prevede în mod special, în cadrul dispoziţiilor tranzitorii, că dosarele, lucrările procedurale efectuate şi probele administrate rămân valabile, asigurându-se astfel "valorificarea anchetelor" deja efectuate de către ANI.

"Inspectorii de integritate vor face analiza elementelor de patrimoniu, incompatibilităţile şi conflictele de interese, nu o activitate de judecată sau de exprimare a drepturilor, aşa cum a criticat Curtea Constituţională. Înainte de a începe analiza propriu-zisă, inspectorii de integritate sunt obligaţi să invite persoana vizată pentru a exprima un punct de vedere scris. Persoana vizată de analizele ANI are dreptul să facă cunoscut punctul său de vedere înainte de începerea analizelor şi poate susţine acest punct de vedere cu orice date sau informaţii suplimentare", a spus Predoiu.

Premierul Emil Boc a apreciat la rândul său că, prin transmiterea raportului ANI către Parchet sau ANAF, se răspunde din nou exigenţelor Curţii Constituţionale, respectiv ca Agenţia Naţională de Integritate să nu fie considerată un organism jurisdicţional în sensul puterii judecătoreşti.

"Raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate va putea fi transmis Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în cazul în care se constată bunuri care nu au fost impozitate, pentru a fi impozitate, sau Parchetului ori şi Parchetului, care, la rândul său, poate decide în consecinţă sesizarea instanţei de judecată, Parchetul având obligativitatea să analizeze aceste solicitări pe care le realizează ANI", a spus Boc.

Proiectul de lege adoptat, luni, de Guvern pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prevede că demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.

Declaraţia publică va prezenta în continuare valoarea conturilor bancare.

Noile formulare vor fi completate începând cu luna iunie, odată cu actualizarea declaraţiilor de avere, potrivit legii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema ANI, ca ar dori ca Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate în 10 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici