Parlamentarii de Diaspora solicită preşedintelui o discuţie pe problemele românilor din străinătate

Cei şase parlamentari de Diaspora solicită preşedintelui Klaus Iohannis o discuţie la Cotroceni pe tema problemelor românilor din străinătate, votul prin corespondenţă fiind pe lista subiectelor, potrivit unui comunicat al deputatului PNL Ovidiu Raeţchi.

279 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii de Diaspora solicită preşedintelui o discuţie pe problemele românilor din străinătate

Klaus Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Conform sursei citate, toţi parlamentarii de Diaspora - senatorii Viorel-Riceard Badea şi Adrian Anghel, deputaţii Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici şi Ovidiu-Alexandru Raețchi - au agreat miercuri transmiterea la Cotroceni a unei scrisori prin care solicită o sesiune de discuţii privind marile probleme ale Diasporei.

"Deşi puţini la număr (doi senatori şi patru deputaţi), parlamentarii de Diaspora au responsabilitatea reprezentării milioanelor de români de peste hotare. Români care, într-un context social şi politic ambiguu, au ales să muncească în alte state, dar sunt conectaţi la toate evoluţiile din România şi trăiesc cu speranţa întoarcerii într-un spatiu al normalităţii, trimiţând anual în ţară o sumă care o depăşeşte pe cea a investiţiilor străine. Români care se formează în marile şcoli ale lumii şi care speră să poata fi parte a schimbării sistemice din ţara lor. Problemele şi subiectele de dezbatere acumulate de noi, parlamentarii de Diaspora, în ultimii doi ani, în urma întâlnirilor cu cetăţenii pe care îi reprezentăm sunt însemnate, consistente şi au un caracter sensibil diferit faţă de cele aflate pe agenda consacrată a societăţii româneşti. Românii de peste hotare, de pildă, solicită o soluţie urgentă în problema dreptului elementar la vot. Pentru ei reprezentarea consulară şi diplomatică, precum şi o serie de acorduri sociale bilaterale cu alte state constituie priorităţi majore", arată parlamentarii, în mesajul adresat preşedintelui Klaus Iohannis.

Cei şase semnatari ai scrisorii îi solicită preşedintelui să analizeze oportunitatea invitării parlamentarilor de Diaspora pentru discuţii şi consultări, la Palatul Cotroceni.

"Având în vedere datoria noastră constituţională de a prezenta mesajele comunităţilor de peste hotare autorităţilor române, dar şi responsabilitatea specială a Preşedintelui României în politica externă şi în soluţionarea temelor majore de pe agenda societăţii civile - aşa cum este identificarea unei soluţii legislative urgente pentru votul prin corespondenţă - vă solicităm, domnule preşedinte, să analizaţi oportunitatea invitării parlamentarilor de Diaspora, deputaţi şi senatori, pentru discuţii şi consultări la Cotroceni", mai spun cei şase parlamentari, conform comunicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici