Parlamentarilor li se asigură cazare în funcţie de unde au domiciliul, nu proprietăţile

Parlamentarilor care nu au domiciliul în Bucureşti, dar au case în proprietate în Capitală, li se asigură cazare gratuită pe întreaga durată a mandatului, potrivit actualului Statut al deputaţilor şi senatorilor, aspect care este preluat şi în noul proiect.

492 afișări
Imaginea articolului Parlamentarilor li se asigură cazare în funcţie de unde au domiciliul, nu proprietăţile

Parlamentarilor li se asigură cazare în funcţie de unde au domiciliul, nu proprietăţile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, articolul 40, alineatul (2) din Legea nr.96/2006, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, prevede: "Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acordă, pe noapte, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator".

Potrivit acestui articol, un parlamentar care are domiciliul în teritoriu, dar deţine în proprietate unul sau mai multe imobile în Bucureşti beneficiază de cazare gratuită pe perioada mandatului.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se modifică alineatul (2) şi care are următorul cuprins: "Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov li se acordă lunar pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere care reprezintă documentul justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei şi, respectiv, al Senatului pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti".

Se propune, de asemenea, ca Birourile permanente reunite să stabilească cuantumul sumei respective, în funcţie de resursele bugetare, dar acesta să nu fie mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv a senatorului.

Modificarea adusă textului iniţial al legii exclude de la cazarea gratuită parlamentarii care au domiciliul în judeţul Ilfov, dar nu îi priveşte pe cei care ar avea case sau proprietăţi în Bucureşti sau Ilfov, dar care au domiciliul în alte judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici