Parlamentul A APROBAT constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană. Cine va conduce comisia

Parlamentarii au aprobat, marţi, în şedinţa de plen comun, cu 311 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 15 abţineri, înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează inclusiv proiectul Roşia Montană.

2326 afişări
Imaginea articolului Parlamentul A APROBAT constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană. Cine va conduce comisia

Comisie specială în Parlament, privind proiectul Roşia Montană (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Parlamentarii au stabilit ca această comisie specială parlamentară să aibă 21 de membri, din care 8 să aparţină PSD, 5 - PNL, câte 2 - PDL, PPDD şi UDMR şi câte un loc pentru PC şi minorităţi naţionale.

Această comisie urmează să aibă un preşedinte aparţinând PSD, trei vicepreşedinţi aparţinând PNL, PDL, PPDD şi un secretar aparţinând PC.

Grupurile parlamentare au nominalizat persoanele care să facă parte din această comisie, cu excepţia PDL care a precizat că nu vor avea reprezentanţi, locurile lor urmând să rămână libere.

Din Comisie fac parte 8 parlamentari PSD - Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă şi Darius Vâlcov. De asemenea, cinci parlamentari PNL fac parte din Comisie: Andrei Gerea, Gigel-Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu şi Petru Ehegartner.

PPDD este reprezentat de Haralambie Vochițoiu şi de Tudor Ciuhodaru, UDMR – de Attila Korodi şi Alexandru Vegh. Minorităţile naţionale sunt reprezentate de Oana Manolescu, iar PC de Ioan Moldovan.

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, marţi, constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege care reglementează inclusiv exploatarea de la Roşia Montană, cu 21 de membri, decizia finală urmând să fie luată în plen.

Vicepreşedintele Senatului a aprecizat că acest for va fi constituit din 21 de membri, care vor fi propuşi pe algoritmul politic parlamentar. El a precizat că la nivelul Birourilor Reunite au fost două voturi împotriva propunerii de constituire a Comisiei speciale şi două abţineri.

Senatorul PSD Cristian Dumitrescu a menţionat că până la 1 octombrie se vor depune amendamente la Comisia specială privind Roşia Montană din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

El a mai menţionat că în 21 octombrie raportul Comisiei speciale urmează să intre în dezbaterea Senatului, iar până la 1 noiembrie să fie votat în plenul acestei Camere.

Dumitrescu a susţinut că raportul comisiei speciale va fi transmis comisiilor parlamentare de fond, care ar urma să poată opera modificări asupra raportului.

Vicepreşedintele Senatului a mai susţinut că actuala procedură parlamentară în cazul proiectului de lege privind Roşia Montană va fi suspendată până la redactarea raportului Comisiei speciale.

Dumitrescu a susţinut că este posibilă "deplasarea Comisiei" speciale la Roşia Montană, existând posibilitatea unor audieri.

Potrivit proiectului de hotărâre privind Comisia specială, obiectul acesteia este de a examina proiectul de lege şi amendamentele depuse de Guvern, de deputaţi şi de senatori. Al doilea punct precizat în proiect vizează "întocmirea raportului în vederea dezbaterii şi adoptării proiectului de lege în plenul fiecărei Camere a Parlamentului".

De asemenea, lucrările Comisiei speciale sunt publice, cu excepţia cazurilor în care, prin votul majorităţii membrilor acesteia, se decide altfel.

"Pentru clarificarea unor împrejurări sau stări de fapt la care se referă proiectul (de lege al Guvernului, n.r.), comisia poate să efectueze deplasări la faţa locului, unde îşi poate extinde activitatea de informare asupra obiectivelor şi scopului proiectului de lege", mai prevede documentul de înfiinţare a Comisiei speciale.

Plenul celor două Camere urmează să decidă marţi după amiază asupra înfiinţării Comisiei speciale privind Roşia Montană.

PDL nu va desemna niciun membru în Comisia specială privind proiectul Roşia Montană

"Referitor la înfiinţarea Comisiei comune pentru Proiectul Roşia Montană, subiect dezbătut în Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, vă comunicăm că Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal nu susţin înfiinţarea unei astfel de comisii şi nu vor desemna niciun membru în Comisia parlamentară privind acest proiect", informează PDL.

Partidul Democrat Liberal aminteşte că a susţinut retragerea acestui proiect de lege care excede prevederile regulamentare şi se opune vehement proiectului de lege iniţiat de Guvernul României deoarece nu respectă legislaţia în vigoare şi are foarte multe prevederi contrare Constituţiei.

"Partidul Democrat Liberal nu doreşte să fie părtaş la procedurile ilegale propuse de USL, de a trimite Parlamentului României spre soluţionare probleme care ţin exclusiv de competenţa Guvernului României. Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal anunţă că nu vor participa la nicio dezbatere parlamentară, dacă majoritatea USL va înfiinţa această comisie", se mai arată în comunicatul semnat de liderul Grupului PDL, Mircea Toader.

Darius Vâlcov va fi preşedintele Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană - oficial

Senatorul PSD Darius Vâlcov este preşedintele Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană, a anunţat, marţi, în plenul Parlamentului, preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Cristian Dumitrescu.

El a precizat că funcţia de preşedinte al Comisiei va fi ocupată de Darius Vâlcov (PSD), iar funcţiile de vicepreşedinte de către Andrei Gerea (PNL) şi Haralambie Vichiţoiu (PPDD).

Secretar al acestei comisii va fi Ioan Moldovan (PC).

Anterior, surse din PSD declarau, pentru MEDIAFAX, că senatorul PSD Darius Vâlcov va conduce Comisia specială privind proiectul de la Roşia Montană, acesta beneficiind de sprijinul social-democraţilor care au preluat, conform negocierilor parlamentare, şefia acestui nou for.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici