Parlamentul dezbate în sesiune extraordinară reexaminarea Codului fiscal

Parlamentul dezbate în această săptămână, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat.

419 afișări
Imaginea articolului Parlamentul dezbate în sesiune extraordinară reexaminarea Codului fiscal

Parlamentul dezbate în sesiune extraordinară reexaminarea Codului fiscal (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Sesiunea extradordinară a Legislativului a fost precedată de discuţii tehnice privind Codul fiscal între reprezentanţii partidelor, la finalul întâlnirii de joi fiind anunţată propunerea de scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Propunerile în acest sens ar urma să fie dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. Şedinţa de plen este programată să înceapă, luni, la ora 15.00.

Comisiile se reunesc luni dimineaţă pentru a lua în discuţie cererea de reexaminare, raportul urmând să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură.

Astfel, de la ora 9.00 se va întruni Comisia pentru transporturi şi de la 9.45 Comisia economică, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 se întruneşte şi Comisa juridică, sesizată pentru a emite un aviz referitor la procedură.

Comisia de buget, care se va întruni luni de la ora 10.00 pentru raportul de fond, aşteaptă părerile juriştilor referitor la procedură, a declarat pentru MEDIAFAX Viorel Arcaş (PSD), preşedintele Comisiei de buget.

"Aici e o problemă. Aşteptăm şi părerea juriştilor. Dacă ne luăm strict după cererea de reexaminare, conform Regulamentului, nu prea putem să facem amendamente, că se vorbeşte mai mult la general. Cererea de reexaminare trebuie să se refere exact la articolul indicat, modificările solicitate la o anumită lege, dar aici nu avem", a spus Arcaş.

Preşedintele Comisiei de buget a menţionat că există o înţelegere între partide referitor la modificări, dar aceste modifiări pot fi făcute doar prin amendamente.

"Există, dacă luăm cutuma, cazuri în care s-au făcut amendamente şi peste cele indicate de preşedinte, dar să nu fie niciun articol indicat..", a mai spus Viorel Arcaş.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a spus că, în opinia sa, pot fi introduse amendamente, în limitele cererii de revizuire. "Preşedintele a vrut să confere Parlamentului o mai mare libertate, trebuie să apreciem abordarea preşedintelui. A semnalat problemele asupra cărora Parlamentul trebuie să se aplece şi să găsească rezolvare", a menţionat el.

"Solicitarea preşedintelui de reexaminare este una constituţională, care formulează observaţii din anumite puncte de vedere şi la modul general asupra oportunităţilor, ceea ce dă Parlamentului destulă libertate", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei juridice, precizând că este punctul său de vedere şi că decizia va fi luată de Comisia juridică.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara, joi, referitor la reexaminarea Codului fiscal, că este "o situaţie inedită din punct de vedere procedural", întrucât "în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul" de această dată, fiind cerut în acest sens un punct de vedere al experţilor de la Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

După ce Puterea şi Opoziţia au avut numeroase schimburi de replici pe această temă, reprezentanţii partidelor parlamentare s-au întâlnit joi pentru discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor - la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) - au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Consultările au avut loc la o zi după ce premierul şi şefului statului au discutat pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale sau a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".

"Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele preşedintelui Iohannis şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

"Cred că un Cod fiscal ‬cu prevederile actuale şi în care se menţine cota de TVA la 20% (cum prevedea proiectul iniţial - n.r.) va trece prin Parlament şi va fi foarte bun şi este sustenabil", a mai spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici