Participanţii la Reuniunea Espoo au decis: Ucraina a încălcat Convenţia

Participanţii la Reuniunea Convenţiei Espoo de la Bucureşti au decis că Ucraina nu a respectat tratatul în problema Bâstroe şi au emis către Executivul de la Kiev o "declaraţie de neconformare", dar şi un avertisment ce intră în vigoare în octombrie, dacă lucrările la canal vor continua.

35 afișări
Imaginea articolului Participanţii la Reuniunea Espoo au decis: Ucraina a încălcat Convenţia

Participanţii la Reuniunea Espoo au decis: Ucraina a încălcat Convenţia (Imagine: Mediafax Foto)

Documentul final, aprobat în unanimitate de delegaţii prezenţi la reuniunea din această săptămână de la Bucureşti, au stabilit că Ucraina "nu a respectat prederile Convenţiei, în particular ale articolelor 2, 3, 4, 5 şi 6" (care reglementează procedurile de autorizare a proiectelor cu posibil impact transfrontalier, n. red)

Delegaţii au stabilit ca, în aceste condiţii, să emită declaraţia de neconformare către Guvernul Ucrainei.

Totuşi, cei prezenţi la reuniunea de la Bucureşti au luat act de afirmaţia făcută de delegaţii ucraineni, în faţa plenului aceştia agajându-se să reanalizeze decizia finală privind construirea Canalului Bâstroe, adoptată în 28 decembrie 2007, şi a îndemnat Executivul de la Kiev să abroge fără întârziere decizia finală şi să nu implementeze faza a doua a proiectului înainte de a aplica în totalitate prevederile Convenţiei.

În cazul în care Ucraina nu-şi va respecta promisiunea de a nu începe faza a doua a construcţiei, delegaţii au decis să avertizeze Guvernul ucrainean, documentul în acest sens urmând să intre în vigoare la 31 octombrie 2008.

Cei prezenţi la reuniune au invitat Ucraina să înceapă negocierile cu ţările vecine, să coopereze în elaborarea acordurilor bilaterale şi să raporteze forului de conducere al părţilor la Convenţie progresele înregistrate în cooperarea cu vecinii, "în particular cu România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici