Pas decisiv pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră. România construieşte o conductă de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla–Podişor

  • România va construi o conductă de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla–Podişor, cu o lungime de peste 300 de kilometri.
  • „Facem un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep”, spune premierul Nicolae Ciucă.
Urmărește
946 afișări
Imaginea articolului Pas decisiv pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră. România construieşte o conductă de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla–Podişor

„Facem astăzi (joi - n.r.) un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an. Cu toţii ne dorim ca acest proiect de o importanţă strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil. Avem în vigoare legea offshore, un cadru favorabil investiţiilor în energie, şi pregătim, iată, dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră”, spune Nicolae Ciucă.

El precizează că documentul parafat joi are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla–Podişor, cu o lungime de peste 300 de kilometri.

„Estimată la 500 de milioane de euro, această investiţie va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă astfel la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem. Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut pregătirile necesare. Compania Transgaz a semnat contractul de execuţie, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiţie de către concesionarii de perimetre off-shore din Marea Neagră”, adaugă premierul.

Nicolae Ciucă apreciaqză că „preocuparea pentru creşterea securităţii energetice a României şi pentru asigurarea energiei la costuri accesibile cetăţenilor şi mediului de afaceri a fost un fir roşu al guvernării”.

„Am disponibilizat resurse naţionale şi europene, am încurajat investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei. Am promovat soluţii pentru diversificarea mix-ului energetic, prin dezvoltarea de noi proiecte în domeniul energiei regenerabile - solar, eolian onshore şi off-shore, hidro, hidrogen - precum şi accelerarea proiectelor nucleare - SMR NuScale – RoPower Nuclear, investiţii în unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, dar şi proiectul Instalaţiei de Detritiere de la Cernavodă. Acordăm atenţia cuvenită tranziţiei energetice şi atingerii obiectivelor privind schimbările climatice. Este necesar însă, ca acest proces să fie susţinut de măsuri flexibile şi adaptate corespunzător pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, pe de o parte, şi pentru a oferi suficientă protecţie consumatorilor, în special celor vulnerabili, pe de altă parte”, menţionează Ciucă.

El aminteşte că, în perioada imediat următoare, vor fi puse în transparenţă proiectele finanţate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Pregătim investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar şi pentru creşterea producţiei de energie, îndeosebi, din surse regenerabile. Există toate premisele ca România să ajungă principalul producător de panouri fotovoltaice la nivel european. Am avut consultări cu investitori din acest domeniu - AE Solar, Rombat - şi m-a bucurat intenţia lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere şi stocare a energiei verzi. Sunt în concordanţă cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuinţe şi instituţii publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul din acest an al Programului Casa verde.

Ceea ce am reuşi să facem în acest domeniu în ultimul an, dovedeşte că România are resursele, forţa de muncă şi potenţialul să performeze în sectorul energetic. Şi această este direcţia susţinută ferm de Guvern. Urez succes Transgaz în realizarea gazoductului, precum şi OMV-Petrom şi Romgaz în derularea exploatării gazelor naturale de la Marea Neagră”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici