PCM vrea negocieri cu UDMR privind alegerile europarlamentare

Preşedintele PCM, Biro Zsolt, anunţă că i-a scris liderului UDMR, Kelemen Hunor, cerându-i să aibă "cât mai curând" un dialog privind alegerile europarlamentare, întrucât "nu este indiferent pentru minoritatea maghiară din România dacă are sau nu reprezentanţi în PE".

65 afișări
Imaginea articolului PCM vrea negocieri cu UDMR privind alegerile europarlamentare

Zsolt Biro (Imagine: Haaz Sandor / Mediafax Foto)

Biro Zsolt a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în condiţiile în care UDMR abia a atins pragul de cinci la sută la alegerile de anul trecut, iar euroscepticismul este în creştere la nivelul întregii Uniuni Europene, la alegerile europarlamentare din 2014 va fi foarte greu să se atingă pragul necesar pentru trimiterea unor reprezentanţi ai minorităţii maghiare în PE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"I-am trimis o scrisoare domnului Kelemen Hunor, în care solicităm să începem cât mai curând un dialog şi în privinţa faptului că la anul vor fi alegeri europarlamentare şi nu este indiferent pentru minoritatea maghiară din România dacă are sau nu reprezentanţi în PE. Dacă ne gândim că anul trecut UDMR abia a atins pragul de cinci la sută, dacă ne gândim că euroscepticismul în ce măsură creşte - lumea se uită spre Bruxelles şi vede că nu se rezolvă nimic - atunci va fi foarte greu să mobilizăm populaţia şi să ajungem la acel prag de cinci la sută. Cred că este şi în interesul UDMR să avem acea reprezentativă naţională de care PCM vorbeşte de ani", a spus Biro.

El a adăugat că PCM trebuie să aibă propriul "jucător" în teren, ca să poată susţine o echipă de genul "reprezentativei naţionale" propuse, arătând că, dacă se ghidează după rezultatele alegerilor din 2012, "atunci UDMR are opt jucători şi PCM şi PPMT câte unul", însă aceasta "nu înseamnă automat ca primele opt locuri să fie ale UDMR".

Biro a spus că nu s-a pus problema ca el să candideze, întrucât nu au început încă negocierile.

"Aceasta este puterea noastră. Noi putem să mobilizăm aceste comunităţi. La urma urmei, contează mobilizarea ca să ajungem la pragul de cinci la sută. Deocamdată nu am început nici negocierile. Noi ne-am adresat printr-o scrisoare", a afirmat Biro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici