Video PDL: Codul educaţiei se vrea Codul Andronescu

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu a declarat, joi, că legea educaţiei a ministrului Andronescu se situează în afara programului de guvernare, iar asumarea răspunderii se va face pe proiectul comisiei prezidenţiale, la care se vor accepta propuneri de modificare.

125 afișări

"Spunem foarte clar şi tranşant că, prin codul educaţiei pe care doamna Andronescu l-a lucrat şi prezentat în Guvern, s-a situat în afara programului de guvernare şi nu ţine cont de prevederile fundamentale din pactul naţional de educaţie. Mai mult, în programul de guvernare pe educaţie, se spune foarte clar că va respecta Pactul pentru educaţie (al comisiei prezidenţiale, n.r.), este un document în baza căruia, astăzi, cele două partide aflate la guvernare trebuie să răspundă", a spus Sulfina Barbu.

Ea a arătat că, aşa cum a fost prezentat Codul pentru educaţie în Executiv, "pare a fi de fapt Codul pentru Andronescu".

Reprezentantul PDL a menţionat că au existat discuţii în guvern de cel puţin şapte ori, când premierul i-a dat diverse termene Ecaterinei Andronescu pentru a prezenta punct de vedere şi observaţii scrise, pe pachetul de legi al comisiei prezidenţiale.

Întrebată dacă PDL solicită asumarea răspunderii pe Codul Miclea şi demisia ministrului Educaţiei, Sulfina Barbu a răspuns: "Noi solicităm asumarea răspunderii (..) pe pachetul educaţiei, dacă pe acest pachet elaborat de comisia prezidenţială sunt observaţii, sunt în dezbatere publică, fac apel la toţi cei interesaţi, le preluăm, dar în 2 septembrie, pe pachetul privind reforma educaţiei, pachetul comisiei prezidenţiale reprezintă cu adevărat reforma educaţiei în România şi nu ce a prezentat doamna minsitru".

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu

Barbu a mai spus că, prin prevederile legii ministrului Andronescu, profesorii universitari pot fi menţinuţi la catedră şi după 60 de ani, până la vârsta de 70 de ani, prevedere care a fost respinsă de Senat şi pe care ministrul o păstrează în contextul în care este rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti şi probabil se gândeşte la cariera sa viitoare, după ce nu va mai fi ministru.

Preşedinta Organizaţiei de Femei a criticat proiectul de lege privind reforma educaţiei spunând că este un cod împotriva elevilor, studenţilor, părinţilor şi cadrelor didactice.

"Codul Andronescu întăreşte controlul politicului asupra sistemului educaţional, centralizează decizia la minister, pe principiul «ministerul ştie cel mai bine»", a mai spus Sulfina Barbu, adăugând că Andronescu elimină autorităţile locale din lanţul decizional.

"Suntem curioşi dacă PSD, prin lideri precum Liviu Dragnea, adept al descentralizării, va susţine acest cod care centralizează decizia la minister", a mai spus Barbu, adăugând: "Atragem atenţia PSD că, dacă susţine acest Cod, nu face decât să se plaseze împotriva reformei din educaţie".

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu

Sulfina Barbu a precizat că democrat-liberalii consideră că, în 2 septembrie, PSD dă un test cu el însuşi, pentru că a semnat un parteneriat pentru guvernare.

"Din moment ce am un program de guvernare pe care trebuie să îl pun în practică, din moment ce miniştrii sunt solidari în deciziile guvernamentale, chiar trebuie să dea un test cu el însuşi, vrea cu adevărat reforme sau nu", a spus preşedinta Organizaţiei de Femei PDL.

Ea a menţionat că PDL nu a făcut proiectul de lege al comisiei de la Cotroceni şi nu vrea să îşi asume paternitarea acestui proiect.

În plus, Sulfina Barbu a menţionat că ministrului Andronescu i s-a cerut să vină cu pachetul de legi privind reforma în educaţie.

"Eu nu vorbesc despre niciun Cod Miclea vorbesc despre un pachet legislativ al comisiei prezidenţiale, la care doamna ministru trebuia să vină cu observaţii, cu propuneri. Dânsa a preferat să scrie pe genunchi altceva, spunând că ce au lucrat specialiştii este bun de dat la coş. Noi avem alt punct de vedere şi sunt argumente suficiente pentru acest lucru", a mai spus ea.

Sulfina Barbu a precizat că PDL este de acord cu îmbunătăţirea pachetului de legi privind educaţia al comisiei prezidenţiale, dar fără a se renunţa la obiectivele principale şi anume descentralizarea, finanţarea pe elevi, autonomia universitară, menţionând că termenul pentru modificarea acestui proiect este 2 septembrie.

"Dacă PSD-ul doreşte să aducă îmbunătăţiri, categoric termenul este până atunci", a spus ea, arătând că nu sunt negociate obiectivele din strategie şi din pactul pentru educaţie.

Întrebată dacă premierul i-a comunicat ministrului Andronescu nemulţumirea legată de pachetul de legi al educaţiei propus de minister, Sulfina Barbu a spus: "Domnul prim-ministru a precizat exact ce vă spun şi eu, respectarea programului de guvernare, care este semnat şi asumat şi votat în Parlament. Acesta este actul după care ne ghidăm".

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru patru legi, printre care şi cele ale educaţiei, susţinând că PSD nu a avut obiecţii majoare şi că în privinţa legilor educaţiei vor mai avea loc discuţii.

Ulterior liderii PSD au negat că şi-ar fi dat acordul pentru asumarea răspunderii pe aceste legi, însă au admis că, dacă dezbaterea publică pe Codul Educaţiei se încheie până la 2 septembrie, se poate recurge şi la asumarea răspunderii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici