PDL: CRP şi ONG-urile să reacţioneze la şantajul celor doi ziarişti la adresa şefului ANI

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, miercuri, că democrat-liberalii fac un apel către Clubul Român de Presă şi ONG-uri să se sesizeze în privinţa înregistrării apărute, în care doi ziarişti îl "şantajează" pe preşedintele ANI, Cătălin Macovei.

22 afișări
Imaginea articolului PDL: CRP şi ONG-urile să reacţioneze la şantajul celor doi ziarişti la adresa şefului ANI

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne aflăm în faţa unei situaţii foarte grave, există o înregistrare care a devenit publică cu doi ziarişti care şantajează în mod direct un înalt funcţionar al statului. E vorba de Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, doi ziarişti foarte cunoscuţi, şi domnul Macovei, preşedinte la ANI. Se pare că cei doi încearcă să îl şantajeze pe preşedintele ANI pentru a obţine date compromiţătoare şi confidenţiale cu care să poată fi atacaţi o serie de lideri ai PDL", a spus Traian Ungureanu, într-o declaraie susţinută la sediul central al partidului.

El i-a acuzat pe cei doi "jurnalişti foarte cunoscuţi care se prezintă seară de seară la televizor, de ani de zile, unde susţin lecţii de moralitate şi se pare că, odată ce părăsesc studiourile de televiziune, devin şantajişti mafioţi, într-o parcare, la modul ucrainean".

"Această situaţie trebuie lămurită şi adusă la cunoştinţa opiniei publice. Dacă ea este adevărată, atunci avem de-a face cu o insultă la adresa opiniei publice", a spus Ungureanu.

El a arătat că PDL crede că este de datoria societăţii civile şi a presei să lămurească această situaţie, care pune în dubiu în modul cel mai grav cu putinţă credibilitatea presei în România.

"Trimitem un mesaj către Clubul Român de Presă, o instituţie mereu interesată de problemele presei, de modul în care este exercitată libertatea presei în România, şi credem că şi în acest moment CRP trebuie să manifeste acelaşi interes, aceeaşi sensibilitate şi îngrijorare", a spus reprezentantul PDL.

În opinia lui Ungureanu, şi organizaţiile non-guvernamentale au ceva de spus, mai ales în contextul în care recent mai multe ONG-uri, precum ProDemocraţia, Centrul pentru Resurse Juridice, CJI, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de "prefraudarea alegerilor din România".

"Poate că şi preşantajul sau şantajul ar fi un subiect interesant pentru aceste ONG-uri, mai ales că şantajiştii par să fie doi dintre cei mai cunoscuţi ziarişti din România", a spus Traian Ungureanu, menţionând că în înregistrarea dată publicităţii, ca un amănunt interesant, Bogdan Chirieac se recomandă drept director de ONG.

Traian Ungureanu a arătat că este o situaţie în care doi jurnalişti "par să fie angrenaţi într-o campanie politică anti-Băsescu, sprijinită pe şantaj", acest subiect practic fiind ascuns opiniei publice.

"Presa a instituit cenzura împotriva presei, iar victimile sunt românii, publicul larg căruia i s-a refuzat dreptul de a fi informat", a spus europarlamentarul PDL, arătând că la principalele televiziuni - TVR, Antene, Realitatea - prezenţa acestui subiect a fost zero.

"Până când lucrurile se vor lămuri măcar, cei doi ziarişti care par să se ocupe seara cu şantajul ar trebui să îşi asume în mod deschis afilierea politică şi să renunţe la eticheta de independenţi, iar televiziunile care vor continua să îi mai folosească pe aceşti oameni ar trebui să îi prezinte ca stâlpi ai campaniei anti-Băsescu şi ai dezinformării opiniei publice", a spus Ungureanu în încheierea declaraţiei de presă.

Ziarul "Curentul" a publicat, în ediţia de marţi, mai multe stenograme ale unor discuţii purtate de şeful ANI, Cătălin Macovei, cu ziariştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu.

Cotidianul relatează că Macovei a fost supus unui şantaj legat de faptul că ar fi contractat un împrumut de 100.000 de euro şi că "ţinta încercării de şantaj" ar fi miniştrii PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, care ar avea conturi nedeclarate în străinătate.

Nici Macovei, nici Roşca Stănescu nu au contestat stenogramele. Ziaristul Bogdan Chirieac nu a putut fi contactat.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a confirmat întâlnirea "în formula" prezentată de ziar, precizând că nu ştie cine a făcut înregistrarea ambientală.

"Pot să declar însă ferm că niciun document, nicio informaţie nu a plecat din ANI către persoane care nu sunt autorizate a le deţine", a spus Macovei.

Totodată, Cătălin Macovei a precizat că în perioada în care era "consilier juridic în domeniul privat" a fost martor la încheierea unui contract de împrumut de o sută de mii de euro, între două persoane fizice, el negirând acel împrumut.

La rândul său, ziaristul Sorin Roşca Stănescu a precizat, pentru MEDIAFAX, că "respectivul ziar pro-Băsescu", respectiv Curentul, l-a acuzat de şantaj.

"Respectivul ziar pro-Băsescu la care faceţi referire (Curentul, n.r.), care invocă o stenogramă a unei convorbiri reale, m-a acuzat de şantaj. Au publicat stenograma integral şi oricine o citeşte vede că nu e vorba de aşa ceva", a declarat Sorin Roşca Stănescu.

Pe de altă parte, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) neagă orice legătură cu înregistrările discuţiilor dintre şeful ANI Cătălin Macovei, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, prezentate, marţi, de cotidianul Curentul.

"Aspectele prezentate în cuprinsul articolului cu privire la implicarea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă nu se confirmă", se arată într-un comunicat de marţi al DGIPI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici