PDL: Decizia CC a dejucat tentativa USL de a promova Constituţie nedemocratică cu un milion de voturi

PDL susţine că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale privind pragul la referendum a dejucat tentativa USL de a promova o constituţie nedemocratică cu puţin peste un milion de voturi.

673 afișări
Imaginea articolului PDL: Decizia CC a dejucat tentativa USL de a promova Constituţie nedemocratică cu un milion de voturi

PDL: Decizia CC a dejucat tentativa USL de a promova Constituţie nedemocratică cu un milion de voturi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale consfinţeşte faptul că USL nu poate schimba legislaţia referendumului cu mai puţin de un an înainte de desfăşurarea lui, aşa cum a susţinut tot timpul şi PDL. Scăderea pragului de validare a referendumului a făcut parte din strategia USL de promovare, chiar în cursul acestui an, a unei Constituţii profund nedemocratice", susţine PDL într-un comunicat remis MEDIAFAX.

PDL arată că a susţinut constant că nu se pot schimba regulile în timpul jocului şi că USL trebuie să accepte şi să respecte norme europene, precum recomandările de bună practică democratică ale Comisiei de la Veneţia.

"Aşa cum am remarcat şi în corpul sesizării depuse la CC, modificarea cvorumului cu mai puţin de un an înainte de organizarea unui referendum încalcă Codul de bune practici adoptat de Comisia de la Veneţia în martie 2007, care spune foarte clar: «Aspectele fundamentale în materia dreptului referendar nu trebuie să poată fi modificate cel puţin un an înainte de referendum, sau trebuie reglementate de Constituţie ori la un nivel superior legii ordinare»", se arată în comunicat.

PDL anunţă şi că va continua demersurile demarate săptămâna aceasta de constituire a unei "Coaliţii pentru Constituţia Cetăţenilor" care să reunească toate forţele parlamentare, neparlamentare, politice sau apolitice pentru ca românii să fie informaţi asupra adevăratelor intenţii ale USL ascunse în proiectul de revizuire a Constituţiei.

"Proiectul USL pentru o nouă Constituţie instituie dictatura unei majorităţi parlamentare de moment asupra voinţei populare, schimbarea raporturilor de putere în stat şi transformarea parlamentarilor PSD, PNL, UNPR şi PC în stăpâni peste toată România. Decizia de astăzi a CC a dejucat tentativa USL de a promova o Constituţie nedemocratică cu votul a doar puţin peste un milion de români", se mai arată în comunicat.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicităţii următoarea decizie:

"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Toader a arătat că atrage atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal. "Noi, împreună cu UDMR şi PPDD, vom ataca legea la Curtea Constituţională", a spus Toader.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populaţie. "Revizuirea Constituţiei nu cred că este bine să fie făcută cu 25% dintre cetăţeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% şi nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situaţiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%", a spus Marton arpad.

În acelaşi context, deputatul UDMR Mircea Dolha a spus că primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene pot fi demişi cu 25%, dar că "25% din listele electorale este mult mai mult decât au obţinut unii dintre primari în primul tur de scrutin".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici