PDL vrea ca OUG 50 să nu se aplice la creditele în derulare ale populaţiei, PSD şi PNL se opun

Şedinţa Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci în care se dezbătea ordonanţa privind creditele populaţiei s-a amânat din nou, după ce PDL a propus ca principalele prevederi ale actului normativ să nu se aplice la contractele în derulare, stârnind reacţii dure şi acuze din partea PSD şi PNL.

72 afișări
Imaginea articolului PDL vrea ca OUG 50 să nu se aplice la creditele în derulare ale populaţiei, PSD şi PNL se opun

PDL vrea ca OUG 50 să nu se aplice la creditele în derulare ale populaţiei, PSD şi PNL se opun (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Deputatul PDL Adrian Niţu a citit un amendament în care se spunea că prevederile OUG 50 nu se aplică contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ, cu excepţia a contractelor cu durată nedeterminată existente la data intrării în vigoare, şi dispoziţiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 şi 2, articolelor 66-69 şi 70-71.

"Pentru contractele în curs de derulare la data intrării în vigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonanţei de urgenţă", potrivit amendamentului PDL.

În ceea ce priveşte contractele de creditare vechi care au fost deja modificate prin acte adiţionale, amendamentul prevede că aceste schimbări îşi vor produce efectele, cu excepţia cazului în care creditorul notifică consumatorul în caz contrar.

Deputaţii nu au reuşit să ajungă la un consens în privinţa acestui amendament, discuţiile fiind aprinse, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi PNL nu au fost de acord cu aceste prevederi şi au insistat ca reprezentanţii BNR, MFP şi PDL să spună clar că susţin neaplicarea la contractele de creditare în derulare.

"Spuneţi clar! În toată societatea românească, toată lumea vrea să se aplice prevederile şi creditelor în derulare, dar public nu o spune nimeni că v-aţi asumat exact opusul", a spus deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisie de Buget, Finanţe şi Bănci.

Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci nu a întrunit cvorum necesar, adică au fost prezenţi mai puţin de 20 de deputaţi în sală, şi înainte de întreruperea şedinţei, dar deciziile privind amendamentele depuse la OUG 50 s-au luat prin consens.

Reprezentanţii BNR au arătat că banca centrală susţine neaplicarea la creditele în derulare, întrucât prevederile actuale sunt contrare condiţionalităţii asumate în ultima scrisoare de intenţie cu FMI.

"Susţinem (amendamentul -n.r.). A fost o negociere destul de dură pe această temă (cu FMI - n.r.), însă dacă vrem să avem finanţare în continuare trebuie să acceptăm că nu se aplica la stocul de credite de la data intrării în vigoare a OUG 50", a adăugat secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.

"Iată că dezbaterile pe OUG 50 s-au făcut într-un regim normal azi şi s-au epuizat toate articolele din ordonanţă, toate amendamentele, dar au rămas netranşate chestiunile esenţiale, cele legate de competenţele pe care ANPC-ul le are în legătură cu activitatea bancară şi cea legată de aplicabilitatea la stocul de credite", a conchis Ştefan.

El a menţionat că va convoca o nouă şedinţă a Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci pentru joi, ora 10:00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici