- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.03.2021, 17:19)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Pensionarea anticipată a magistraţilor, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat
- Pensionarea anticipată a magistraţilor, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională, anunţă preşedintele Comisiei juridice, Iuliana Scântei.
- Iuliana Scântei: „Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare PSD a introdus-o în Legile Justiţiei”.
1749 afișări

„Pensionarea anticipată a magistraţilor, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională. Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiţiei şi care le permitea judecătorilor şi procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani. Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o ţară în care majoritatea oamenilor iese la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deşi fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv. Prin votul senatorilor şi adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor şi a procurorilor la 60 de ani şi cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar şi predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru”, transmite Iuliana Scântei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vasectomia, în topul căutărilor google după ce Curtea Supremă din SUA a interzis avortul
-
G7 vrea să strângă 600 de miliarde de dolari pentru a contracara proiectul Belt and Road al Chinei
-
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
-
Putin face prima călătorie în străinătate de la declanşarea războiului din Ucraina
Preşedintele Comisiei juridice apreciază că metoda aleasă de PSD, de a permite ieşirea la pensie cu doar 20 de ani de vechime, nu doar că încuraja golirea instanţelor, prin pensionarea a 30% dintre magistraţi, dar ar fi limitat accesul la justiţie al românilor, lungind durata proceselor şi a anchetelor penale.
„Judecătorii şi procurorii rămaşi în sistem ar fi fost sufocaţi de un volumul şi mai mare de dosare. Şi statul, dar mai ales justiţiabilii, ar fi fost văduviţi de experienţa unor magistraţi care au atins maturitatea profesională la 40 – 50 ani. Câteva cifre sunt relevante: în cursul anului 2020 au ieşit la pensie 296 de magistraţi (167 de judecători şi 129 de procurori), iar în primele trei luni ale lui 2021 au depus dosare de pensionare 124 de magistraţi (97 de judecători şi 27 de procurori). Acest flux se înregistrează în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de CSM, sistemul judiciar din România are un deficit de 1.193 de posturi neocupate în întreaga ţară (616 judecători şi 577 procurori)”, conchide Scântei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

TACATACA.PROSPORT.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe