Plenul Camerei, suspendat din lipsă de cvorum. Proiectul lui Preda privind securitatea naţională a trecut prin adoptare tacită

Deputaţii nu au reuşit, joi, să dezbată proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum, iar proiectul de lege a fost adoptat tacit.

276 afișări
Imaginea articolului Plenul Camerei, suspendat din lipsă de cvorum. Proiectul lui Preda privind securitatea naţională a trecut prin adoptare tacită

Plenul Camerei, suspendat din lipsă de cvorum. Proiectul lui Preda privind securitatea naţională a trecut prin adoptare tacită (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că, din totalul de 330 de deputaţi, doar 91 şi-au înregistrat prezenţa, 249 fiind absenţi.

"Cvorumul legal nu este îndeplinit şi şedinţa nu se poate desfăşura", a precizat Anastase.

PNL, prin deputatul George Scutaru, a solicitat apel nominal pentru "a ajuta" la venirea parlamentarilor la lucrări. "Este necesar să avem o dezbatere pe acest proiect, chiar şi în absenţa iniţiatorului", a spus Scutaru.

Nici după apelul nominal, deputaţii nu au avut cvorumul necesar de minimum 164 de parlamentari pentru a ţine şedinţa, lucrările fiind suspendate.

În lipsa unei dezbateri, proiectul de lege privind securitatea naţională, iniţiat de Cezar Preda, a fost considerat adoptat tacit de Camera Deputaţilor, deoarece pe 3 noiembrie a expirat termenul până la care acesta mai putea fi analizat de această Cameră legislativă.

Reprezentanţii PNL şi ai PDL s-au acuzat reciproc, în plen, pentru lipsa cvorumului necesar pentru dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat de la tribuna Camerei că "este de datoria majorităţii" şi nu a opoziţiei să asigure cvorumul, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a apreciat că, indiferent din ce partid fac parte, "deputaţii au obligaţia de a participa la lucrările Parlamentului".

"Să înţelegem cu toţii că, indiferent că sunt de la putere sau de la opoziţie, deputaţii au obligaţia de a participa la lucrările Parlamentului. Şi, tot aşa, cu obiectivitate privind de la tribună, dacă e să iau două partide, PNL şi PDL sunt prezente în aceeaşi proporţie", a spus Anastase.

Suspendarea şedinţei din lipsă de cvorum, fără a mai fi dezbătut proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda, a atras criticile reprezentanţilor PNL şi PSD, liberalul Călin Popescu Tăriceanu apreciind că unii "vor mai multă securitate", iar alţii, mai multe drepturi cetăţeneşti.

"Nu-mi rămâne decât să trag o concluzie care este, din păcate, amară: nu aveţi viziunea necesară să înţelegeţi că cel mai de preţ lucru, pe care l-am câştigat după căderea comunismului, după 1989, în decembrie, a fost libertatea, libertatea pe care am obţinut-o ca să putem discuta, să putem gândi, să putem întreprinde, să ne putem deplasa. Nu bogăţia materială este cea mai preţioasă astăzi, ci aceste drepturi şi libertăţi individuale, care, cu astfel de proiecte de legi, cum este cel al domnului Preda, vor ajunge să fie îngrădite şi vom ajunge cu toţii să regretăm", a precizat Tăriceanu.

El a apreciat că puterea a încercat "cu toate modalităţile să evite această dezbatere" pentru a se ajunge la adoptarea tacită a proiectului de lege privind securitatea naţională.

Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) a spus că este "dezamăgit" de cei care au lipsit de la şedinţa Camerei şi a apreciat că "indiferenţa în legătură cu mersul democratic al ţării" îi va costa pe toţi.

De partea cealaltă, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că dezbaterea serioasă a proiectului de lege va fi la Senat şi cei care doresc să-şi susţină amendamentele pot face acest lucru în comisiile din acest for legislativ.

Toader a precizat că nu va fi niciodată de acord ca un organism care reprezintă un serviciu de informaţii să intervină în activitatea civilă. "Eu, ca unul care probabil că ştiţi că am avut destul de multă treabă cu sistemul acesta vechi şi cu forma prin care Securitatea avea o direcţie de cercetări penale, n-am să fiu niciodată de acord ca o instituţie de servicii sau un organism care reprezintă un serviciu de informaţii să intervină în activitatea civilă din sistem. În lege, sigur, e destul de interpretabil, ceea ce ştiu eu şi am citit nu se referă la cercetări penale din domeniul civil", a adăugat Mircea Toader.

Şi la dezbaterile de miercuri acest proiect de lege a fost criticat de opoziţie, pe motiv că ar aduce atingere unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

"România a devenit o ţară democratică, o ţară modernă! Nu acceptăm niciun pas îndărăt, nu vreau să mai văd în România serviciile secrete să facă ceea ce făcea înainte fosta Securitate. Să fie clar! Nu ne jucăm cu astfel de lucruri şi ar trebui şi voi să fiţi conştienţi că lucrurile acestea se pot întoarce într-o bună zi împotriva voastră, a fiecăruia", le-a spus, miercuri, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, deputaţilor prezenţi în plen.

Singurii care au pledat pentru adoptarea tacită a proiectului de lege invocând diverse motive procedurale au fost parlamentarii PDL, prin liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader.

Proiectul de lege urmează să fie transmis, spre analiză, Senatului, care este forul legislativ decizional în acest caz.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

SRI apreciază iniţiativa deputatului Cezar Preda de modificare şi completare a unor legi privind securitatea naţională, a declarat recent şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava, menţionând că noţiunea de organ de cercetare penală specială, folosită în proiect, nu este una nouă.

De asemenea, directorul SRI, George Maior, a declarat că problema cercetărilor speciale s-a interpretat greşit la nivelul dezbaterii, el precizând că acestea vizează lucrătorii din cadrul SRI, care sunt cetăţeni români militari, iar această competenţă o are orice serviciu de informaţii din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici