PMP va sesiza Avocatul Poporului privind ordonanţa de urgenţă pe Codul administrativ

Preşedintele PMP Eugen Tomac a anunţat, joi, că partidul va sesiza Avocatul Poporului cu privire la ordonanţa de urgenţă pe Codul administrativ. El a precizat că actul normativ practic oficializează limba maghiară ca a doua limbă în România, ceea ce este inacceptabil.

213 afișări
Imaginea articolului PMP va sesiza Avocatul Poporului privind ordonanţa de urgenţă pe Codul administrativ

PMP va sesiza Avocatul Poporului privind ordonanţa de urgenţă pe Codul administrativ

„Am hotărât să sesizăm Avocatul Poporului în ceea ce priveşte Codul criminal administrativ pe care l-a adoptat Guvernul Dăncilă. E o premieră pentru România post-decembristă pentru că niciodată o decizie a Guvernului nu a stat nepublicată mai bine de 10 zile de la adoptarea ei. Este un lucru foarte grav, pentru că este vânzare de ţară ceea ce s-a întâmplat la Palatul Victoria. Este inadmisibil ca un Guvern străin, cum Guvernul de la Budapesta să îi dicteze Guvernului României ce trebuie să facă în ceea ce priveşte interesele României”, a afirmat Eugen Tomac, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PMP, joi, la Parlament.

Liderul PMP a mai spus că toate statele membre ale Uniunii Europene au politici interne foarte clare referitoare la limba oficială a ţării, dând exemplul Franţei unde deşi trăiesc sute de minorităţi, nu vin să ceară drepturi contrare legislaţiei europene.

„Toate statele UE au politici interne extrem de clare în ceea ce priveşte legislaţia limbii oficiale a statului. Prin acest şiretlic politic practic Guvernul Dăncilă a încercat să oficializeze limba maghiară drept a doua limbă de stat, lucru inacceptabil. O considerăm o vânzare de ţară şi din acest punct de vedere credem că limita în ceea ce priveşte cedarea politică a ajuns mult prea jos. Nu o să vedeţi niciodată în Franţa, unde trăiesc sute de minorităţi că oamenii vin şi cer asemenea drepturi care nu au nimic în comun cu legislaţia europeană. Fiecare stat are politica sa. Limba română e limbă oficială a UE şi pentru orice cetăţean, indiferent de etnia din care face parte, trebuie să fie o onoare să folosească limba română în cadrul instituţiilor statului român, că ne referim la consilii judeţene, primării, ş.a.m.d. Nu văd o problemă în a îţi asuma un respect şi o loialitate faţă de limba oficială a statului este inadmisibilă”, a explicat Tomac.

El a adăugat că „Guvernul de la Budapesta are suficiente probleme acasă, nu ar trebui să ne dicteze şi la Bucureşti ce să facem. Deci din acest punct de vedere credem că e o cedare inacceptabilă şi nu are nicio justificare politică”.

Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităţilor administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot iniţiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităţilor administrativ teritoriale.

A fost modificat şi articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităţilor naţionale, în sensul în care autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Taguri:
tomac,
cod,
administrativ

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici