PNL vrea reducerea numărului de parlamentari la 316

PNL a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii electorale care prevede reducerea numărului de parlamentari la 316, a anunţat, joi, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, arătând că pentru diminuarea numărului de aleşi nu este nevoie de un referendum, ci de o "simplă modificare" legislativă.

68 afișări
Imaginea articolului PNL vrea reducerea numărului de parlamentari la 316

PNL vrea reducerea numărului de parlamentari la 316 (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit lui Nicolăescu, proiectul liberalilor stipulează mărirea normei de reprezentare a senatorilor şi deputaţilor ceea ce va avea ca efect diminuarea numărului de parlamentari.

Astfel, conform proiectului propus de PNL, norma de reprezentare a deputaţilor va creşte de la 70.000 la 110.000 de cetăţeni, iar norma de reprezentare a senatorilor se va mări de la 160.000 la 221.000 de cetăţeni, a mai spus Nicolăescu.

El a arătat că, în aceste condiţii, numărul deputaţilor va fi de 217, iar numărul senatorilor de 99, rezultând un total de 316 de parlamentari.

Nicolăescu a mai spus că această modificare va duce la creşerea calităţii dezbaterilor în comisiile de specialitate, la îmbunătăţirea prezenţei parlamentarilor la lucrări, la condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii în teritoriu, la reducerea cheltuielilor.

El a arătat că proiectul liberalilor nu prevede modificarea sistemului bicameral al Parlamentului, deoarece acest sistem este o garanţie a îndeplinirii corecte a procesului legislativ.

Potrivit lui Nicolăescu, tema Parlamentului unicameral trebuie să fie supusă dezbaterii publice astfel încât la revizuirea Constituţiei, cetăţenii să fie bine informaţi pentru a vota în cunoştinţă de cauză.

Parlamentarii au avizat negativ, miercuri, în plenul reunit al celor două Camere, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum naţional în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului parlamentarilor la maximum 300.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici