Politicienii comentează decizia CC în privinţa numirii Noricăi Nicolai

Politicienii au comentat, joi, decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.

1 afișare
Imaginea articolului Politicienii comentează decizia CC în privinţa numirii Noricăi Nicolai

Politicienii comentează decizia CC în privinţa numirii Noricăi Nicolai

Vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a declarat că există posibilitatea ca liberalii să o propună şi a doua oară pe Norica Nicolai pentru postul de ministru al Justiţiei, în funcţie de motivaţia Curţii Constituţionale.

"Aşa cum am spus şi în cazul deciziei Curţii Constituţionale cu privire la CNSAS, nu putem comenta aceste decizii, fie că ne plac sau ne sunt defavorabile", a declarat Ruşanu.

El a adăugat că PNL va aştepta motivaţia scrisă a Curţii Constituţionale la decizia luată joi, pentru a vedea dacă se poate merge pe aceeaşi propunere, Norica Nicolai.

Consilierul de stat pe probleme de Justiţie al premierului, Tudor Chiuariu, a arătat că decizia Curţii Constituţionale privind numirea Noricăi Nicolai contrazice soluţia în cazul Cioroianu, nu are fundament constituţional şi introduce arbitrariul în procedura de numire a miniştrilor.

"În primul rând, decizia Curţii nu are niciun fundament constituţional. În al doilea rând, introduce arbitrariul în ceea ce priveşte procedura de numire a miniştrilor, introduce o discriminare între prima propunere şi cea de a doua şi , în al treilea rând, chiar poate justifica ilegalităţi. Astfel, preşedintele, chiar dacă a doua propunere nu îndeplineşte condiţiile legale, este obligat să numească acea persoană în funcţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Chiuariu, cel care a redactat sesizarea către Curte în acest caz.

El a calificat decizia Curţii drept "o dovadă regretabilă că instanţa constituţională are o politică prin care încearcă să împace şi capra şi varza".

"Decizia de astăzi contrazice în mod flagrant decizia Curţii în cazul Cioroianu, fără nicio motivaţie. Nu exista nicio diferenţă între cazul Cioroianu şi cazul Nicolai, iar după câteva luni, fără vreo fundamentare constituţională sau legală, curtea a schimbat regulile", a apreciat fostul ministru al Justiţiei.

Senatorul PNL Radu Stroe a declarat că prin decizia referitoare la numirea ministrului Justiţiei, Curtea Constituţională citeşte legea "într-un mod special", în favoarea "securiştilor" şi a lui Traian Băsescu şi a avertizat că ar trebui văzut dacă mai e necesară existenţa CC.

"Spre uimirea generală, dar nu şi a mea, din nou Curtea Constituţională citeşte legea într-un mod special, în favoarea securiştilor şi a lui Traian Băsescu. Este păcat că oamenii ăştia îşi pătează obrazul", a declarat senatorul PNL Radu Stroe.

El a adăugat că este "halucinant" comunicatul Curţii Constituţionale. "Mă întreb, de exemplu, de ce să refuze o dată şi nu de trei ori? Se mai spune acolo că trebuie să fie motivată respingerea. De ce? De religie? De motive politice? E foarte greu de înţeles", a mai spus Stroe.

Totodată, el a subliniat că membrii Curţii Constituţionale "de-a dreptul au luat-o razna". "Trebuie să ne gândim bine dacă trebuie să mai funcţioneze această instituţie", a adăugat senatorul liberal.

Fostul preşedinte PNL Radu Câmpeanu a declarat că decizia Curţii Constituţionale în privinţa numirii Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei este "revoltătoare" şi şi-a exprimat regretul că judecătorii Curţii "se pretează la aşa ceva".

"Este revoltătoare şi mă întristează profund decizia de astăzi (joi - n.r.) a Curţii Constituţionale în cazul Noricăi Nicolai. Regret că judecătorii de la Curtea Constituţională se pretează la aşa ceva", a declarat senatorul PNL Radu Câmpeanu.

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat că după decizia Curţii Constituţionale, singura şansă a premierului este de a numi la Ministerul Justiţiei o persoană neimplicată politic sau un magistrat, deoarece în PNL nu există o personalitate credibilă.

"Premierul trebuie să se conformeze şi să facă o nouă nominalizare. Partea proastă pentru el este că în momentul de faţă, dacă numeşte un om politic din PNL, nu există o personalitate credibilă care să ocupe această poziţie. Singura şansă a premierului este să găsească o personalitatea neimplicată politic sau un magistrat", a declarat Valeriu Stoica.

Vicepreşedintele PDL a arătat că decizia Curţii Constituţionale "era previzibilă, în condiţiile în care, pe aceeaşi chestiune, această instituţie s-a mai pronunţat o dată".

"Practic, premierul nu a înţeles decizia pe care Curtea Constituţională a pronunţat-o anterior, în legătură cu aceeaşi problemă. S-a spus şi în decizia anterioară că preşedintele poate să ceară primului-ministru, în mod motivat, să facă o altă propunere pentru o anumită poziţie ministerială, şi este exact ceea ce a făcut şeful statului în cazul Norica Nicolai", a precizat Stoica.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a arătat că decizia CC în cazul Noricăi Nicolai este una "surprinzătoare" şi "contradictorie", a cărei explicaţii se regăseşte în lupta dintre palate pentru controlul Justiţiei.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat că decizia Curţii în controversatul caz al numirii Noricăi Nicolai la Justiţie este nu numai surprinzătoare, dar şi neconstituţională.

Curtea Constituţională a decis, joi, că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici