Ponta: Băsescu nu va înţelege niciodată că judecătorii CC nu sunt angajaţii lui

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că atacul preşedintelui Traian Băsescu la adresa Curţii Constituţionale reprezintă încă un semn de "duplicitate" a şefului statului, care îşi arată "incapacitatea de a înţelege democraţia".

20 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu nu va înţelege niciodată că judecătorii CC nu sunt angajaţii lui

Ponta: Băsescu nu va înţelege niciodată că judecătorii CC nu sunt angajaţii lui (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Ponta a susţinut că atacul preşedintelui la adresa Curţii Constituţionale după decizia privind angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este "un semn de duplicitate" şi o dovadă a incapacităţii lui Traian Băsescu de a înţelege democraţia.

"Îi reamintesc domnului Traian Băsescu faptul că majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituţională sunt numiţi de el sau de PDL, inclusiv printr-un abuz cunoscut la Camera Deputaţilor, la candidatura lui Valer Dorneanu", a afirmat preşedintele PSD.

Ponta a spus că PSD va respecta toate deciziile Curţii Constituţionale, fie că sunt în acord cu sesizările pe care social-democraţii le fac sau sunt împotriva acestora, aşa cum s-a întâmplat atunci când "Curtea a confirmat alegerea frauduloasă a lui Băsescu ca preşedinte".

"Traian Băsescu nu înţelege şi nu va înţelege niciodată că judecătorii Curţii Constituţionale nu trebuie să fie angajaţii lui, ci să vegheze la respectarea Constituţiei. PSD va respecta orice decizie a Curţii şi independenţa ei, şi o vom apăra inclusiv de Traian Băsescu", a adăugat preşedintele PSD.

Şeful statului a declarat, joi, că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.

Potrivit şefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate "pune România într-o situţie exterem de dificilă".

"Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntem profesori", a mai spus el.

Potrivit preşedintelui, s-a pus la nivel politic şi de experţi problema cine stabileşte în fapt politicile economice.

"A fost un lucru exprimat şi la nivel politic şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit Romania: Cu cine trebuie să vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem să negociem cu Curtea Constituţională?!", a spus Băsescu.

În opinia sa, este o problemă pe care România nu a rezolvat-o şi care trebuie rezolvată rapid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici