Ponta cere sancţionarea prefecţilor din Buzău, Vrancea şi Constanţa

Liderul PSD, Victor Ponta, îi cere premierului Mihai Răzvan Ungureanu să sancţioneze prefecţii din judeţele Buzău, Vrancea şi Constanţa, care, "pe criterii politice", au lăsat zeci de mii de oameni într-o situaţie "inacceptabilă", dar să analizeze şi activitatea prefecţilor din Covasna şi Harghita.

453 afișări
Imaginea articolului Ponta cere sancţionarea prefecţilor din Buzău, Vrancea şi Constanţa

Ponta cere sancţionarea prefecţilor din Buzău, Vrancea şi Constanţa (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că îi va adresa primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu o scrisoare deschisă, prin care îi va cere să analizeze "imediat" şi să ia măsuri, aşa cum a promis la învestirea Guvernului său, privind respectarea legii de către reprezentanţii Executivului în teritoriu.

Victor Ponta a subliniat că vrea să împartă problemele în două categorii.

"În primul rând, prefecţii din Vrancea, Buzău şi Constanţa, care, în aceste zile de gravă situaţie meteorologică, au acţionat pe un criteriu politic şi i-au sabotat pe preşedinţii de consilii judeţene şi, în loc să ia măsuri pentru salvarea oamenilor, au făcut politică de partid", a spus liderul PSD.

A doua categorie se referă la prefecţii din Covasna şi Harghita, care, potrivit lui Ponta, nu aplică legile acestei ţări şi ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu nu urmăresc aplicarea legilor.

"O să primesc de la colegii mei de aici materialele pe care le trimit domnului Ungureanu, referitoare la noua Lege a educaţiei, care nu se aplică în Covasna şi Harghita în ceea ce priveşte finanţarea copiilor români. Mă refer la examenele de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care impun condiţii nelegale, şi mă refer la aplicarea în Harghita şi Covasna a deciziilor Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întâmplător condus tot de către un maghiar, pe care eu îl respect, ca persoană", a afirmat preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, dacă premierul Ungureanu - aşa cum a anunţat în momentul învestirii sale - vrea să restabilească legalitatea, atunci trebuie să analizeze urgent şi să ia măsuri de sancţionare a celor "trei prefecţi PDL" din Buzău, Vrancea şi Constanţa care, "pe criterii politice", au lăsat zeci de mii de oameni în această perioadă într-o situaţie "inacceptabilă", dar şi să analizeze activitatea prefecţilor din Covasna şi Harghita în ceea ce priveşte respectarea legilor ţării.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, declara, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii, Oprişan cerând în mai multe rânduri instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă.

Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţinea că mai sunt izolate doar nouă localităţi.

Un număr de 12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile.

Numărul localităţilor izolate de zăpadă din judeţul Buzău s-a redus, sâmbătă, după ce utilajele şi militarii mobilizaţi pentru salvarea oamenilor au fost suplimentaţi, în prezent oamenii din 12 localităţi buzoiene fiind blocaţi în nămeţi. Vineri, în judeţul Buzău, erau izolate aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune, cele mai afectate localităţi fiind Glodeanu Siliştea, Scutelnici, Vadu Paşii şi Săgeata, unde zăpada atinge şi cinci metri înălţime. În aceste localităţi drumurile nu mai există practic, iar mulţi localnici nu mai au alimente, în condiţiile în care magazinele sunt goale.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoţit de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi de cel al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a fost, sâmbătă, în judeţele Vrancea şi Buzău, unde s-a întâlnit cu autorităţile şi a mers în mai multe localităţi izolate din cauza zăpezii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici