Ponta: Dacă Anastase nu semnează numirea lui Dorneanu, ne vom adresa Parchetului

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, că refuzul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de a semna numirea lui Valer Dorneanu la Curtea Constituţională constituie o infracţiune, PSD urmând să se adreseze Parchetului.

11 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă Anastase nu semnează numirea lui Dorneanu, ne vom adresa Parchetului

Ponta: Dacă Anastase nu semnează numirea lui Dorneanu, ne vom adresa Parchetului (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Ponta a spus că votul cu care Camera Deputaţilor l-a numit, marţi, pe deputatul PSD Valer Dorneanu pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a respectat prevederile Constituţiei şi ale Legii de organizare a CC.

"Este clar că doamna Roberta Anastase comite această faptă, care poate fi considerată şi o infracţiune şi noi ne vom adresa Parchetului dacă persistă în refuz, doar pentru că PDL şi probabil chiar preşedintele Traian Băsescu doresc să instituie un anumit control politic asupra Curţii Constituţionale, ultima instanţă care nu este total subordonată faţă de actuala putere", a declarat Ponta.

El a apreciat că refuzul Robertei Anastase de a semna numirea lui Dorneanu la CC constituie "un atentat grav la sistemul democratic".

Ponta a precizat că PSD nu va fi de acord cu reluarea votului pentru postul de judecător al Curţii numit de Camera Deputaţilor.

"Îi dăm un ultim avertisment doamnei Anastase. Dacă nu respectă legile, Constituţia şi deciziile Curţii, vom apela la toate măsurile legale care ne stau la dispoziţie", a afirmat el.

Ponta a invocat decizia 99/2008 a Curţii Constituţionale, dată ca urmare a sesizării pe care PDL a făcut-o după ce Camera Deputaţilor s-a pronunţat prin vot asupra solicitării DNA de începere a urmării penale.

Decizia 99/2008, a precizat Ponta, reglementează faptul că, în condiţiile existenţei cvorumului, numirile Camerei Deputaţilor se fac prin votul majorităţii celor prezenţi, nu prin votul majorităţii tuturor deputaţilor.

"Dar doamna Anastase este atât de iresponsabilă şi inconştientă încât refuză să semneze în faţa unei evidenţe", a mai spus preşedintele PSD.

Votul din plenul Camerei Deputaţilor pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională va fi reluat într-o altă şedinţă, după ce, marţi, deputaţii PSD şi PDL au avut o dispută privind valabilitatea votului în urma căruia Valer Dorneanu a obţinut 161 de voturi, iar Ştefan Minea - 123.

Deputaţii PSD Florin Iordache şi Valeriu Zgonea au susţinut că Dorneanu a fost desemnat judecător la CC din partea Camerei, deoarece a întrunit jumătate plus unul din numărul voturilor deputaţilor prezenţi, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a arătat că Dorneanu trebuia să obţină minimum 168 de voturi favorabile, adică jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor.

După dispute procedurale, Anastase a suspendat şedinţa invocând lipsa de cvorum.

Ea a susţinut că Valer Dorneanu nu a întrunit numărul de voturi necesare conform legislaţiei în vigoare şi a precizat că votul pentru alegerea unui judecător la Curtea Constituţională va fi reluat într-o altă şedinţă, care va fi programată de Biroul Permanent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici