Ponta despre candidaţii "în servicii secrete": Dacă îşi fac datoria faţă de ţară, merită felicitaţi

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că eventualii candidaţi la funcţia de preşedinte al României care ar activa în servicii secrete trebuie "felicitaţi" fiindcă "îşi fac datoria faţă de ţară", în opinia sa aceasta nefiind o temă de campanie prezidenţială.

925 afișări
Imaginea articolului Ponta despre candidaţii "în servicii secrete": Dacă îşi fac datoria faţă de ţară, merită felicitaţi

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vreau să fac un comentariu legat de ultimul subiect din presa română, nu mi se pare un subiect al societăţii, ci al presei: cine e în servicii secrete. Din punct de vedere instituţional, eu sunt vicepreşedinte al CSAT. Am nişte obligaţii legale. Chiar dacă aş şti despre o persoană că lucrează într-un serviciu de informaţii român, în primul rând nu aş vorbi despre asta pentru că e ilegal. În al doilea rând, ar fi un semnal foarte prost pe care l-aş da instituţiilor care ne apără şi pe noi, apără societatea românească de pericolele la adresa siguranţei naţionale. Dacă eu m-aş apuca să vorbesc de lucrurile pe care le aflu ca şi vicepreşedinte CSAT ar fi, în primul rând, o infracţiune, în al doilea rând o iresponsabilitate. Vreau să dau un mesaj foarte clar pentru instituţiile statului şi oamenii care îşi fac datoria", a spus premierul Victor Ponta.

Victor Ponta s-a referit şi la latura politică a subiectului pus în discuţie.

"Din punct de vedere politic, e evident că nu se referea la mine domnul Băsescu, pentru că tocmai ne-a verificat pe noi, membrii Guvernului, şi are confirmarea că nu noi suntem. Nu cred că aceasta trebuie să fie tema de campanie, să-l găsim pe domnul sau pe doamna care, nefiind miniştri, au activat sau activează pentru un serviciu de informaţii. Dacă activau pentru un serviciu de informaţii al Rusiei sau al Coreei de Nord, sigur că era o problemă. Dacă îşi fac datoria, doamna sau domnul, faţă de ţară, cred că merită felicitaţi pentru asta. Cred că merită apărate instituţiile statului, respectate legile şi cred că, în campania care va începe pe 2 octombrie, dacă reuşim să vorbim despre ce facem pentru ţară, atunci va fi o campanie foarte bună", a conchis Ponta.

Preşedintele Băsescu declara, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane".

Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidaţilor la prezidenţiale”, despre care a făcut referire în trecut, Traian Băsescu spunea că toate afirmaţiile pe care le-a făcut pe această temă au rămas valabile.

”Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, îşi completeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi", spunea Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Întrebat dacă va spune el cine nu şi-a completat CV-ul, în cazul în care candidaţii nu o vor face, preşedintele Băsescu a răspuns: ”Da, pentru că am obligaţia să o spun, am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să îşi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, ofiţerii descoperi, etc., dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României nu poţi să nu informezi”.

Preşedintele adăuga că nu spune nimeni că trebuie ca acel serviciu să facă publică această informaţie, pentru că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă.

Întrebat dacă, dintre actualii candidaţi la Preşedinţie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse în CV, Traian Băsescu spunea: ”Da”. ”Nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane”, completa şeful statului.

”Voi fi în măsură să vă aduc probe, ce înseamnă acest dublu buton”, mai spunea Băsescu, precizând că ar fi ”necinstit din partea sa să nu o facă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici