Ponta despre control judiciar: E posibil. Ca procuror, dacă vorbeam cum se întâmplă azi, eram demis

Premierul Victor Ponta afirmă că în prima zi în care va veni în ţară va merge şi la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, spunând că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar, dar că dacă el, ca procuror, ar fi făcut afirmaţiile de azi, era demis.

1460 afișări
Imaginea articolului Ponta despre control judiciar: E posibil. Ca procuror, dacă vorbeam cum se întâmplă azi, eram demis

Victor Ponta (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Dosarul e în fază de urmărire penală. În prima zi în care vin în ţară mă duc şi la procurori", a spus, la B1, premierul Ponta, aflat în Turcia unde se recuperează după operaţia la genunchi.

Întrebat dacă, în urma acestei viitoare noi audieri, procurorul poate decide ceva legat de felul în care are loc urmărirea penală, respectiv punerea sub control judiciar, Ponta a răspuns că poate fi decis tot ce este prevăzut în Codul de procedură penală.

"Deja trăim într-o altă realitate juridică. Dacă eu, când eram procuror, aş fi făcut afirmaţiile care se fac în zilele astea, m-ar fi dat afară imediat şi mi-ar fi spus că nu am trecut pe la facultatea de drept. Acum se pot face orice fel de afirmaţii. Ce se întâmplă azi nu are nicio legătură cu dreptul penal. Asta e marea problemă şi înţeleg tulburarea din PSD, nu înţeleg liniştea din PNL, mi se pare uşor iresponsabilă. Întrebarea este de ce mai participăm la alegeri cu primari, preşedinti de consilii judeţene, parlamentari, premier dacă după aia nu mai e niciunul în funcţie. Sau dacă guvernul se schimbă că vrea un procuror, de ce mai facem alegeri? Asta e întrebarea la care cred că ar trebui să răspundem toţi. De frică sau la ordin ne facem că nu înţelegem", a spus Ponta.

Miercuri, deputatul Sebastian Ghiță a afirmat că procurorii urmăresc să îl determine pe premierul Victor Ponta să demisioneze de la conducerea Guvernului, fiind posibil în acest sens să-l pună sub control judiciar şi să-i interzică să intre în clădirea Guvernului.

Ideea că Ponta ar putea fi pus sub control judiciar a fost vehiculată la începutul lunii iunie, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, fiind atunci citată în presă spunând că nimeni nu este mai presus de lege, dar că rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să o fundamenteze pe probele din dosar.

Tot miercuri, Ponta afirma că este posibil să revină în ţară după săptămâna viitoare, respectiv începând cu 6 iulie, săptămână în care trebuie să parcurgă exerciţii de fizioterapie şi recuperare intensivă, mai devreme totuşi de termenul de 28 de zile avansat iniţial de medici.

Duminică, Ponta a declarat că va reveni în ţară, "pe picioare, nu în scaun cu rotile sau cârje", în maximum două săptămâni, interval în care medicii i-au transmis că nu poate pune piciorul jos.

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.

În urmă cu o săptămână, premierul a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, "pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor de prim-ministru" de către Victor Ponta, care se află încă în Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici