Ponta: Guvernul sesizează CC pentru implicarea lui Băsescu în campania electorală

Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecinţă, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

1598 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul sesizează CC pentru implicarea lui Băsescu în campania electorală

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

El a arătat că preşedintele are drept de vot, dar nu şi de a se implica în campania electorală, interdicţie aplicată şi în cazul altor categorii profesionale, explicând astfel că un profesor îşi pierde locul de muncă, iar un judecător şi un ofiţer sunt excluşi din magistratură, respectivă din armată dacă se implică în acţiuni cu caracter electoral.

"Fiind vorba de preşedinte, evident că sancţiunile sunt cele prevăzute de Constituţie şi, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curţii Constituţionale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizează activitatea CC, cu trei solicitări: să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze, şi răspunde de altfel, campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ. În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă", a spus Ponta.

Întrebat de presă ce înseamnă "a proceda în consecinţă" şi dacă aceasta presupune iniţierea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui, Ponta a afirmat doar că orice decizie a CC este obligatorie.

El a adăugat că o decizie a CC va avea efecte şi asupra altor categorii profesionale, respectiv dacă acestea se pot implica în campanie.

Întrebat în continuare dacă are în intenţie să iniţieze o nouă suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea va da dreptate Guvernului, dar preşedintele va refuza să nu se mai implice în campania electorală, Ponta a răspuns: "Eu am în intenţie un singur lucru în acest moment foarte clar, şi anume de a respecta Constituţia, iar Curtea să stabilească foarte clar dacă preşedintele ţării are voie să facă campanie electorală, pentru că o asemenea decizie ar avea implicaţii ulterioare referitoare la alte categorii - înseamnă că şi judecătorii, şi procurorii, şi militarii, şi înalţii funcţionari au voie să facă, pentru că dreptul la vot nu le-a fost interzis niciunora dintre aceştia, ci dreptul de a face campanie electorală. După care, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii".

Sesizarea va fi transmisă, probabil, marţi către CC, după ce va revedea textul şi îl va discuta cu colegii săi.

Duminică seara, premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că preşedintele Traian Băsescu este recidivist la încălcarea Constituţiei şi această încălcare este evidentă, dar judecătorii CC trebuie să decidă, adăugând, la remarca că judecătorii CC trebuie sesizaţi de cineva, că "probabil o vom face şi de data asta".

Ponta a afirmat că Băsescu a încălcat din nou Constituţia după ce au fost prezentate imagini în care şeful statului îşi exprimă susţinerea, de la Palatul Cotroceni, pentru Partidul Mişcarea Populară.

El a apreciat astfel că şeful statului este recidivist în încălcarea Constituţiei şi că această încălcare este evidentă, dar că judecătorii Curţii Constituţionale (CC) sunt cei care trebuie să decidă în acest sens.

La remarca că judecătorii CC trebuie sesizaţi de cineva pentru a se pronunţa dacă prevederile Constituţiei au fost sau nu încălcare, Ponta a arătat că au mai fost făcute astfel de sesizări, adăugând: "Probabil că o vom face şi de data asta".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP şi alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea, şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

"Vă spun din nou, păcat că sunt cu steagurile în spate, că aş fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul să mă îmbrac cum vreau", a spus Băsescu.

Şeful statului a răspuns şi la ideea unui partizanat politic, venit din partea preşedintelui ţării, prin purtarea acelui tricou.

"Voi vota Partidul Mişcarea Populară M-aţi întrebat. Dacă nu m-aţi fi întrebat, nu v-aş fi răspuns. (..) Eu voi vota Partidul Mişcarea Populară", a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu consideră că încalcă Constituţia, prin aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: "Nu, prin Constituţie, nu mi se interzice să votez".

Preşedintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripţia "Vote for PMP" şi cu sigla acestei formaţiuni, apare într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Elena Udrea a postat vineri după-amiază pe contul său de Facebook o serie de fotografii intitulată "Traian Băsescu cu tinerii şi femeile din PMP". Fotografiile sunt realizate la malul mării, pe plajă.

Astfel, Traian Băsescu apare îmbrăcat în pantaloni albi, pantofi sport şi un tricou alb cu sigla PMP şi cu mesajul "Vote for PMP", alături de soţia sa, Maria Băsescu, purtând la rândul său un tricou cu sigla PMP şi cu inscripţia "Made me do it", precum şi de mai mulţi lideri şi candidaţi ai partidului, între care Elena Udrea, Cristian Preda, toţi având tricouri albe cu sigla PMP.

În unele dintre fotografii, preşedintele dă mâna cu candidaţi şi lideri ai PMP, între care Elena Udrea, care are şi ea un tricou alb cu sigla PMP şi inscripţia "I'm popular", şi Cristian Preda, îmbrăcat într-un tricou pe care este imprimată o poză cu mere roşii.

Potrivit unor surse din partid, mai mulţi lideri locali şi naţionali ai formaţiunii s-au întâlnit vineri cu preşedintele Traian Băsescu la Neptun. Reprezentanţii PMP au avut o discuţie cu şeful statului la un local din staţiune, iar apoi au mers pe plajă, după care i-au prezentat colecţia de tricouri a partidului şi au făcut mai multe fotografii cu şeful statului.

DECLARAŢIILE PREMIERULUI:

- A fost trimis un ajutor de urgenţă pentru ca sinistraţii să treacă peste aceste zile

- Datorită intervenţiei nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, iar pierderile materiale au fost cât mai limitate cu putinţă

- Infrastructura pe care România o deţine a rămas o perioadă extrem de lungă de timp fără niciun fel de intervenţie, iar acum locurile inundaţiilor sunt aceleaşi din 2005

- Până în luna septembrie trebuie realizat graficul de investiţii pentru a fi evitate inundaţiile în viitor

- Am luat decizia de a suspenda participarea noastră la acţiunile electorale. Vreau să fac un apel către preşedintele României de a înceta participarea la campania electorală

- Mâine vom trimite Curţii Constituţionale sesizarea privind implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici