Ponta îi scrie lui Băsescu: Promulgaţi Legea referendumului, nu vă mai puteţi ascunde!

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi cere să promulge cu celeritate Legea referendumului, astfel încât noile prevederi să intre cât mai rapid în vigoare, spunându-i că nu mai are niciun "subterfugiu legal" în spatele căruia să se ascundă.

1361 afișări
Imaginea articolului Ponta îi scrie lui Băsescu: Promulgaţi Legea referendumului, nu vă mai puteţi ascunde!

Ponta îi scrie lui Băsescu: Promulgaţi Legea referendumului, nu vă mai puteţi ascunde!

"Stimate domnule Preşedinte, având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, vă rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare. În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există niciun motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa", îi ransmite Ponta lui Băsescu.

Premierul continuă spunându-i preşedintelui că au trecut deja aproape 7 luni de când tergiversează promulgarea acestei legi, în ciuda faptului că, în două rânduri, Curtea Constituţională (CC) a respins sesizările făcute cu privire la această lege.

El îi reaminteşte că modificarile la Legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima dată pe 29 mai de Camera Deputaţilor, camera decizională în acest caz, iar ulterior au fost transmise completările CC, pe 26 iunie, care au fost incluse în lege, dupa ce a fost respinsă ca neîntemeiată prima obiecţie de neconstituţionalitate, formulată de 83 de deputaţi din partidele de opoziţie.
 
Pe 9 septembrie, deputaţii au respins cererea de reexaminare transmisa de preşedinte, în care solicita Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeaşi problematică ce fusese deja respinsă de Curte în sesizarea formulată de deputaţii din opoziţie, iar pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care il avea la dispoziţie pentru promulgarea legii, a ales "o nouă tergiversare", sesizand Curtea Constituţională la rândul său. Curtea a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior şi, pe 14 noiembrie, a transmis decizia în care respinge obiecţiile ca fiind neîntemeiate, îi mai aminteşte premierul preşedintelui.

"Din motivarea publicată ieri, reţin faptul că, în mai multe rânduri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arată ca legea a mai fost supusă controlului de constituţionalitate ân raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză şi că decizia din iunie a Curţii a respins ca neîntemeiate respectivele critici. Curtea constată explicit faptul că dvs aţi contestat legea pe o problematică similara celei ce formase obiectul controlului de constituţionalitate în vară. Vă solicit ca, prin această promulgare cât mai rapidă, să demonstraţi că toate aceste şicane puse Guvernului şi majorităţii de 70% a USL din Parlamentul României nu reprezintă doar ambiţia dvs personală şi calcule politice mărunte, ce ţin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amânări şi şicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarată constituţională ân două rânduri", încheie Ponta. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale.

"La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului - n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea", a spus Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar preşedintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituţională constată, în decizia prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenţei minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională, respingând o sesizare formulată de PDL.

În 20 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara însă că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referendum pentru validare: "Nu exclud posibilitatea să revin la CC pe această temă. Constituţia nu îl limitează pe preşedinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curţii Constituţionale pe aceeaşi lege - n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii".

El a mai declarat că în prezent preşedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condiţiile în care actuala majoritate are 70%.

În replică, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Băsescu trebuie să promulge Legea referendumului deoarece este suficient de fricos pentru funcţia sa ca să încalce Constituţia, el adăugând că preşedintele se comportă ca un copil râzgâiat care vrea să mai strice jucăriile înainte să le ia părinţii.

El a făcut referire la articolul 77, alineatul 3, din Constituţie, conform căruia, dacă preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara că nu crede că şeful statului va putea contesta pentru a doua oară la Curtea Constituţională Legea referendumului, afirmând că în acest caz o lege ar putea fi "atacată la nesfârşit" şi poate fi blocată "la infinit" de la promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici